Jump to content

NGM: Sikeres az adósságcsökkentés

2013. 01. 23. 00:00

Magyarország a legsikeresebb az Európai Unióban az államadósság csökkentésében, nagyobb csökkentést ugyanis csak a megszorításokat alkalmazó Görögország ért el egy év alatt - reagált a Nemzetgazdasági Minisztérium szerdán az Európai Unió 27 tagországának 2012 harmadik negyedévére vonatkozó, GDP-arányos államadósságának statisztikáira.

Eurostat szerdán publikált adatai szerint az EU-27 átlagos GDP-arányos államadósság rátája 85,1 százalék, míg az eurózóna összességében ennél is magasabb adósságállománnyal bír. A legmagasabb rátával Görögország, Olaszország, illetve Portugália rendelkezik, míg a legkedvezőbb ilyen mutatót Luxemburg, Bulgária és Észtország tudhatja magáénak - jegyzi meg az NGM közleményében.

Magyarország 2012 harmadik negyedéves adósságszintje 78,6 százalékon állt. Az adósság szintjét tekintve Magyarország Európa középmezőnyébe tartozik, ugyanakkor 2010 második negyedéve óta szinte egyedülálló módon csökkenteni tudja adósságát. 2012 második negyedévéhez képest 10 tagország mellett Magyarország is mérsékelte adósságrátáját 0,3 százalékponttal, miközben az EU-27 átlagában, illetve az eurózónában 0,1 százalékponttal emelkedett a mutató.

Összességében elmondható, hogy Magyarország a kormányzat egyik fő célkitűzésében, az államadósság csökkentésében kimagasló eredményt ért el, lényegesen jobb eredményt tud felmutatni, mint az EU 27 országának átlaga, jobbat, mint a magas eladósodottságú országok. Éves összehasonlításban pedig Magyarország a legjobb teljesítményt nyújtotta adósságcsökkentésben Görögország után, de megszorítások nélkül - hangsúlyozza közleményében a Nemzetgazdasági Minisztérium.