Jump to content

Kezdünk bízni az anyagi helyzetünk javulásában

2013. 01. 24. 00:00

Kissé bizakodóbbak vagyunk a saját anyagi helyzetünk és az ország gazdasági esélyei tekintetétben – derül ki a GfK Hungária Piackutató Intézet legfrissebb felméréséből.

A Piackutató Intézet által végzett felmérés eredményei szerint a Fogyasztói Várakozások Index (FVI) értékében némi pozitív elmozdulás látható: az index értéke a harmadik negyedévhez képest mintegy 2 pontnyit emelkedett.

Az ország gazdasági helyzetét rövid távon (a következő 12 hónapot tekintve) optimistán megítélők aránya némiképp emelkedett: az előző negyedévben még 13 százalék volt a javulást remélők aránya, decemberben viszont már 17 százalék. A tavalyi év azonos időszakához képest (59 százalék) pedig kevesebben, a lakosság fele számít az ország gazdasági helyzetének romlására.

A munkanélküliség alakulásával kapcsolatban viszont csökkent a bizakodók aránya az előző negyedévhez képest: a megkérdezettek 53 százaléka számít a munkanélküliség növekedésére, szemben a 2012 szeptemberében mért 49 százalékkal.

Az árváltozások és az infláció alakulása terén is több lett az optimista, bár továbbra is tízből kilencen (87 százalék) számítanak az árak további, átlagosan 9 százalékos emelkedésére a következő 12 hónapban.
A család reáljövedelmére vonatkozó várakozások továbbra is kedvezőtlenek: háromból két megkérdezett (65 százalék) az inflációnál kisebb mértékű növekedésre számít, azaz családjának reáljövedelme csökkenését várja.

A hitelfelvétel tekintetében is maradt a pesszimista vélekedés: míg szeptemberben a megkérdezettek 27 százaléka, decemberben már a 32 százaléka vélte úgy, hogy most nem alkalmas az idő kölcsön felvételére. Sőt, a válaszadók 63 százaléka úgy nyilatkozott, hogy soha nem venne fel hitelt. Tíz megkérdezettből négyen a hitelkamatok növekedésére, további 30 százalék pedig azok változatlanságára számít a következő 12 hónapban.

A felmérés szerint tovább csökkent azok aránya, akik megfelelőnek ítélik a körülményeket lakásvásárláshoz: a megkérdezettek mindössze 51 százaléka nyilatkozott úgy, hogy venne mostanában lakást, a döntésüket pedig a kedvezőtlen hitelfelvételi lehetőségekkel indokolták. Sőt, jelenleg a megkérdezettek csupán 39 százaléka tartja jó befektetésnek a lakásvásárlást. A lakása eladására pedig csupán a nyilatkozók 7 százaléka tartja alkalmasnak a jelenlegi időpontot.

Fotó: FreeDigitalPhotos