Jump to content

Alig van munkájuk a fiataloknak Európában

2013. 01. 25. 00:00

Megtalálni az első munkahelyet, és munkába állni a legtöbb ember számára nagy kihívásnak számít. Tudd, hogy nem Te vagy az egyetlen, aki az iskola elvégzése után nehezen talál állást.

Frissebb adatok szerint az Európai Unió tagországaiban a fiatalok körében a munkanélküliek aránya 23,7 százalék volt – közölte az Eurostat. Soha ekkora nem volt a fiatalok körében a munkanélküliek aránya, mint jelenleg: az Európai Unió tagországaiban közel minden negyedik fiatal nem dolgozik. Ez az arány tavaly ilyenkor 22,2 százalék volt, vagyis egy év alatt másfél százalékkal nőtt a fiatalok körében a munkanélküliség. Az Európai Unióban közel 5,8 millió fiatal munkanélküli fiatal van jelenleg.

Az igazsághoz persze az is hozzátartozik, hogy ebbe a számba valamennyi 15 és 24 év közötti fiatal beletartozik, vagyis azok is, akik főiskolai vagy egyetemi tanulmányaik végzése idején nem dolgoznak. Ennek ellenére a munkanélküliség aránya a fiatalok körében igen magas, kétszer akkora, mint az elmúlt évtizedben a teljes felnőtt lakosság körében mért munkanélküliségi arány. Összehasonlításképpen az Egyesült Államokban 15,6, Japánban pedig 8 százalékos a munkanélküliség aránya a fiatalok körében.

Az Európai Unió tagországai közül Németországban (8,1 százalék), Ausztriában (9 százalék) és Hollandiában (9,7 százalék) volt a legalacsonyabb a munkanélküliek aránya a fiatalok körében. A legmagasabb arány pedig Görögországban (57,6 százalék) és Spanyolországban (56,5 százalék) van, de magas volt az arány Portugáliában (38,7 százalék), és Olaszországban is (37,1 százalék).

Magyarországon a fiatalok körében 29,3 százalék volt a munkanélküliek aránya. A régió országait tekintve pedig elmondható, hogy Magyarországhoz képest egyedül Szlovákiában magasabb a munkanélküli fiatalok aránya (35,8 százalék), míg Szlovéniában 23,5 százalék, Romániában 23 százalék, míg Csehországban 21,3 százalék ez az arány.

A teljes felnőtt lakosság körében egyébként 10,7 százalék a munkanélküliek aránya az Európai Unióban. Az Európai Unió statisztikai Hivatalának becslései szerint jelenleg több mint 26 millió férfinak és nőnek nincs állása jelenleg, és az előző hónaphoz képest körülbelül 154 ezerrel több a munkanélküli. A tagországok közül Ausztriában a legalacsonyabb a munkanélküliek aránya (4,5 százalék), valamint Luxemburgban (5,1 százalék), Németországban (5,4 százalék) és Hollandiában (5,6 százalék). A legmagasabb munkanélküliségi aránnyal pedig Spanyolország (26,6 százalék) és Görögország (26 százalék) rendelkezik.

Fotó: FreeDigitalPhotos