Jump to content

Elemzők: Nem csökken idén a munkanélküliség

2013. 01. 29. 00:00

Elemzők szerint az idén sem várható a munkanélküliség csökkenése, a következő hónapokban szezonális hatások miatt még emelkedhet is a ráta, éves átlagban pedig a tavalyihoz hasonló szinten maradhat a mutató.

A kormány szerint folytatódik a pozitív trend a foglalkoztatottság alakulásában. A Központi Statisztikai Hivatal kedden közölt adatai szerint tavaly a negyedik negyedévben a munkanélküliek létszáma 468 ezer fő volt, ami 10,7 százalékos, az egy évvel korábbival megegyező munkanélküliségi rátát jelentett. A munkanélküliek éves, átlagos száma 2012-ben 476 ezer fő volt, az előző évhez képest alig változott, így a 10,9 százalékos munkanélküliségi ráta is megegyezett a 2011-et jellemző értékkel. A foglalkoztatottak létszáma a tavalyi negyedik negyedévben 3 millió 909 ezer fő volt, 58 ezerrel, 1,5 százalékkal haladta meg a 2011. negyedik negyedévit.Az MTI-nek nyilatkozó elemzők kiemelték, hogy a foglalkoztatotti létszám bővülése továbbra is szinte kizárólag a közcélú foglalkoztatásnak köszönhető. A versenyszférában addig nem várható a foglalkoztatás növelése, amíg nem indul be a gazdasági növekedés. Emellett a szigorúbb nyugdíjba vonulási feltételek is magyarázzák az aktivitási ráta növekedését.
Suppan Gergely, a TakarékBank elemzője szerint szezonális hatások miatt a következő hónapokban csökkenhet a foglalkoztatás, míg emelkedhet a munkanélküliség. Az október-decemberi munkanélküliségi ráta 10,7 százalékra emelkedését az előző három hónapban mért 10,6 százalékról is a szezonális hatások magyarázzák.
Az idei év elejére 11,6 százakig emelkedhet a munkanélküliségi ráta, majd a tavaszi hónapoktól újra csökkenhet, a nyár végére pedig 10,3 százalékig süllyedhet. Tavaly az éves átlagos munkanélküliség - valamivel magasabb foglalkoztatás mellett - 10,9 százalékos volt, az idén pedig minimális mértékben, 10,8 százalékra csökkenhet - írta kommentárjában.