Jump to content

Mi az a magáncsőd?

2013. 01. 29. 00:00

Nemrég ismét felvetődött a hír, hogy Magyarországon is bevezetnék a magáncsőd lehetőségét. De mi az a magáncsőd és mivel járna?

A csõdeljárás a vállalatok körében már régóta létezõ módszer, ám a magáncsõd intézménye – annak ellenére, hogy sok más nyugati országban már hosszú ideje van – Magyarországon nem létezik.

A csõddel az adósságot lehet rendezni, és fõként akkor alkalmazzák, ha az adós cégnek vagy személynek lenne erre lehetõsége. Vagyis van bevétele, pénze, így ebbõl a tartozásait vagy annak egy részét törleszteni lehet. A csõdeljárással megpróbálják az adós tartozásait rendezni, így értékeit csak abban az esetben adják el, ha az indokolt. Az adósságai egy részét azonnal ki kell fizetnie, míg egy másik részének kifizetésére haladékot kap, vagy elengedik azt.

A csõdeljárás önmagában nem ment meg senkit, de lehetõséget biztosít arra, hogy ha az anyagi helyzetünk megváltozott, talpon tudjunk maradni, és kiszámítható, elõre látható módon rendezni tudjuk az adósságainkat. A csõdeljárással némi biztonságérzetet kaphatunk, és a kilátástalanság érzése csökkenhet.

Angliában már régóta létezik a magáncsõd lehetõsége. Ott a csõdöt egy tanácsnak kell megállapítania. Ezt kezdeményezheted te magad, vagy a hitelezõid, akiknek tartozol, ha 750 fonttal, vagy annál többel vagy az adósuk.

Ha a magáncsõdöt elrendelték, a vagyontárgyaid egy részét eladhatják, hogy rendezzék az adósságodat. Éppen ezért át kell adnod a vagyontárgyaidat annak a személynek, akit kijelöltek az adósságod kezelésére. Két héttel a magáncsõd elrendelése után az adósságod rendezésével megbízott személy felkeres Téged, és kérni fogja, hogy tájékoztasd õt arról, hogy kinek mennyivel tartozol, és milyen vagyontárgyaid, illetve bevételeid vannak. Az adósságrendezõ ellenõrizni fogja, hogy valós adatokat és információkat adtál-e meg, megkérdezi, hogy hogyan és miért kerültél ilyen helyzetbe. Minden kért információt meg kell adnod, ha nem tennéd, azzal azt kockáztatod, hogy késõbbre tolódik a csõdeljárás vége.

Megtarthatod azokat a dolgaidat, amelyek a munkavégzéshez elengedhetetlenek, például az autódat vagy a könyveidet, valamint a háztartási felszereléseket (ruhákat, bútorokat, ágynemût). Az adósságrendezõdnek át kell adnod a bank- és hitelkártyáidat, a bankszámláidat pedig befagyasztják, és mindig csak annyi pénzt kaphatsz róla, amennyi nélkülözhetetlen, például étel vásárlására szükséges.

Ezenkívül van még néhány szabály, amit be kell tartanod: nem kérhetsz kölcsön 500 fontnál többet anélkül, hogy a kölcsönadónak elmondanád, hogy csõdhelyzetben vagy. Nem vezethetsz, alapíthatsz és népszerûsíthetsz céget a tanács engedélye nélkül, sem a saját neveden, sem álnéven. Ha ezeket megszegnéd, bûncselekményt követnél el, és miatta a csõdeljárás vége is késõbbre tolódna.

Magáncsõd esetén a neved és az adataid bekerülnek a magáncsõddel rendelkezõk adatbázisába, ám ha együttmûködõ vagy, és az adósságod rendezéséért minden tõled telhetõt megteszel, tizenkét hónap után vége lehet a magáncsõdnek.


Fotó: FreeDigitalPhotos