Jump to content

A kormány a forintot gyengítené?

2013. 02. 14. 00:00

A sikeres kötvénykibocsátást követően a magyar kabinet a forint gyengítésére készül - állítja a Nomura háttérbeszélgetésekre alapuló elemzése.

Peter Attard Montalto, a Nomura International Plc Londonban dolgozó elemzője a pénzügyi cég üógyfeleinek küldött csütörtökön e-mailt, amelyben azt állítja: a recesszióban lévő gazdaság élénkítése érdekében Magyarország gazdaságpolitikája a nemzeti fizetőeszköz gyengítésére fog törekedni.

Montalto budapesti beszélgetéseken alapuló állításai szerint a nemrégiben sikeresen végrehajtott 3,25 milliárd dolláros kötvénykibocsátás arra sarkalhatja hazánk kormányát, hogy újabb "unortodox" lépéseket hozzon a gazdaságpolitikában. A kormány ugyanakkor állítólag egyelőre megosztott a forint leértékelésének szükségességét illetően: Orbán Viktor kormányfő és Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter támogatja az ezirányú terveket, ugyanakkor Varga Mihály IMF-tárgyalásokért felelős tárca nélküli miniszter ellenzi azokat.

A Nomura elemzőjének Bloomberg által idézett levelében az olvasható: "A forint idén eddig a hetedik legjobban szereplő deviza az euróval szemben. Ezt a pozíciót adnák fel, majd a gyengítés után mentőakciót indítanának a devizahitelesek támogatására. A forinttal kapcsolatos kockázat a legerősebb rövid távú probléma a piacon".

forrás