Jump to content

Ötből négy magyar vett már fel hitelt

2013. 02. 14. 00:00

Ötből négy magyar vett már fel élete során hitelt, és közel kétharmaduk jelenleg is törleszt valamilyen kölcsönt – derül ki az egyik magyarországi hitelintézet legfrissebb felméréséből.

Magyarországon a felnőttek 79 %-a vett már fel valamilyen hitelt, és a 30 év feletti korosztály esetén mindössze minden tizedik ember mondhatja el azt magáról, hogy soha nem vette még igénybe a pénzintézetek által nyújtott kölcsölehetőségét. De a 18 és 29 év közötti korosztályba tartozóknak is valamivel több mint fele (52 %) a „már valaha hifelvevők” táborát népesíti – derül ki a kutatásból.

Körülbelül minden harmadik magyar lakosnak volt már élete során áruhitele, és nagyságrendileg ugyanennyien folyamodtak lakáshitelhez és személyi kölcsönhöz is. A negyedik és az ötödik legnépszerűbb hiteltípus hazánkbana folyószámlahitel és a gépjárműhitel, mindkettő esetében megkérdezettek körülbelül egynegyede számolt be arról, hogy igénybe vette azt.

A magyarok eladósodottságát jelzi, hogy a többség (61 %) jelenleg is törleszt valamilyen kölcsönt, és az elmúlt egy évben a magyarok közel egyötöde vett fel hitelt a pénzintézetektől. A 2012-es év legnépszerűbb hiteltípusaiaz áruhitel, a személyi kölcsön és a folyószámlahitel voltak, de viszonylag sokan (4 %) használtak hitelkártyát is.
A legtöbben a 30 és 39 év közötti korosztályból vettek fel hitelt 2012-ben, körükben közel minden harmadik ember (29 %) számolt be ugyanis hitelfelvételről erre az időszakrvonatkozóan. Érdekes és egyben szomorú tény az, hogy azok, akik az elmúlt évben személyi kölcsönt vettek fel, leginkább a bevételek-kiadások egyensúlyban tartása (például számlák kifizetése, élelmiszer-vásárlás) vagy egy másik hitel kiváltása céljából tették azt – derül a felmérés eredményeiből.

Annak ellenére, hogy a magyarok közel nyolcvan százaléka rendelkezett már hitellel, a legtöbben továbbra is bizalmatlanok és bizonytalanok a hitelekkel kapcsolatban. A legtöbben a hitelekkel járó különböző „rejtett költségektől” tartanak (71 %), emellett a hazai lakosság közel kétharmada vélekedik úgy, hogy a hitelkonstrukciók túl bonyolultak és átláthatatlanoegy hétköznapi ember számára.

A hitelek megítélése ugyanakkor jelentősen függ a hitelétel céljától. A legtöbben (64 %) a lakásvásárlás céljából felvett hitelt tartják a legelfogadhatóbbnak, de a lakásfelújításra, az egéségügyi kezelés céljára vagy a tanulmányok finanszírozására felvett hiteleket is a lakosság csaknem fele felelős döntésként értékeli. Ugyanakkor a hétköznapi kiadásokra, utazásra és ajándékvásárlásra költött hiteleket szinte kivétel nélkül elfogadhatatlannak tekintik az emberek, akárcsak a karácsonyi kiadásokra történő hitelfelvételt.


Fotó: FreeDigitalPhotos