Jump to content

Napi: Mélyült a válság az eurózónában

2013. 02. 15. 00:00

A Napi Gazdaság pénteki összeállítása bemutatja a legfontosabb európai gazdaságok előtt álló kihívásokat és beszámol a válság utóbbi időben tapasztalható mélyüléséről.

Ha az euróüövezet országait nézzük, akkor 2012 negyedik negyedévébe 0,6 százalékos csökkenés tapasztalható, miközben az éves recesszió mértéke is elérte a fél százalékot. Hasonló recesszió tapasztalható az EU 27 tagállamának összesített adatai alapján is.

Az euró árfolyama is gyengélkedik, aminek az egyik legfontosabb oka a német gazdaság tavalyi, vártnál erősebb visszaesése. A legnagyobb európai gazdaság tavaly az export visszaesése és a gépipari beruházások elmaradása miatt zsugorodott. Ezt az euró is megérzi: a tegnapi kapcsolódó adatközlések után a dollárhoz képest fél százalékponttal csökkent az EU devizája.

Németország mellet szinte valamenynni nagy eurózóna-beli gazdaság szenved. Franciaország,Spanyolország és Olaszország is több félév óta vergődik recesszióban úgy, hogy alig van növekedést felmutani képes termelési ágazat - derül ki a Napi Gazdaság összefoglalójából. Fontos ugyanakkor látni, hogy az elemzők véleménye, és bizonyos közgazdasági előrejelzések alapján a válság legmélyebb pontján már átlendültek az euróövezet országai, így idén enyhülhet a recesszió vagy akár növekedés is tapasztalható lesz.

forrás

kép forrása