Jump to content

Rosszkedvű vagy? Ne ilyenkor foglalkozz a pénzügyekkel!

2013. 02. 15. 00:00

Előfordult már veled, hogy egy rosszul sikerült vizsga vagy egy kudarcokkal teli nap után elmentél vásárolni, és olyan dolgokat vettél, amiket egyébként soha nem vennél meg? Amikor pedig utólag visszagondoltál rá, nem értetted, hogy hogyan is költhettél ilyen sok pénzt felesleges dolgokra?

Hidd el, nem Te vagy az egyetlen! A Harvard Egyetem kutatói rájöttek, hogy miért történik mindez. Kísérletük során egyetemistáknak mutattak három filmrészletet: az egyifilmrészlet megrendítő hatású volt(a filmrészletben a őszereplő édesapja meghal), egymásik részletben egy mellékhelyiségekről szóló dokumentumfilmetkellett megnézniük, míg a harmadik egy érzelmileg semlhatású . A filmrészletek megnézése után az egyetemistáknak választaniuk kellett, hogy a kutatók által felajánlott azonnali 37 dollárt kérik, vagy várnak hat hónapot, és akkor jóval nagyobb összeget kapnak.

Az eredmények igazolták a kutatók feltevéseit: a drámai jelenet megtekintése után jóval többen döntöttek úgy, hogy az azonnali, de alacsonyabb összeget választják, mint a semleges és a visszataszító filmrészlet megnézése után.

A kutatók úgy vélik, hogy mindez azért van, mert amikor szomorúak vagyunk, öntudatlanul is igyekszünk megvigasztalni önmagunkat. Az egyik legkézenfekvőbbés leghatásosabb módszer pedig az, ha megjutalmazzuk magunkat valamivel. A józan eszünk pedig – tudja, hogy nem lenne szabad elkölteni azt a pénzt, amire később nagy szükségünk lesz– egy időre teljesen háttérbe szorul. Kizárólag az a cél tölti be minden gondolatunkat, hogy megvigasztaljuk magunkat, emiatt pedig egy időreelveszítjük józan ítélőképességünket.

Persze ez nem jelenti azt, hogy időnként ne lenne szükség önmagunk megjutalmazására, és nem lephetnénk meg magunkat egy szép ruhával, ékszerrel. Fontos azonban, hogy tudatosítsd magadban, hogy amikor szomorú vagy, könnyebben hozol rossz döntéseket. Éppen ezért törekedj arra, hogy énzügyi kérdésekben – főleg a nagy horderejű kérdésekben – ne akkor dönts, amikor lehangolt vagy! Inkább halaszd el azt, és dönts akkor, amikor kiegyensúlyozottabb vagy! Egyébként sem árt, ha egy-két napig gondola dolgon, mielőtt végleges választ adnál, így jóval racionálisabb döntést hozhatsz.

Ha pedig szomorú pillanataidban mégis felesleges pénzköltésbe kezdenél, fogadd meg tanácsainkat! Ne hordj magadnál sok pénzt, mindig csak annyit, amennyire szükséged van, plusz még egy kis tartalékot. A bankkártyádat hagyd otthon, vagy a bankodnál limitáld az elkölthető és felvehető pénz mértékét! Az el nem költött pénzt kösd le, vagy még jobb, ha hosú távú befektetésbe teszed, az itt tárolt pénzt garantáltan nem költöd el.


Fotó: FreeDigitalPhotos