Jump to content

Vásároljunk okosabban!

2013. 02. 17. 00:00

Fogyasztási szokásainkat sokszor befolyásolják a vásárlási szituációkból és az ajánlatok jellegéből fakadó érzékelési tévedések. Hajlamosak vagyunk arra, hogy felesleges termékeket rendeljünk a szállítási költségek csökkentése érdekében és kosarunkat rendre kiegészítjük olyan akciós termékekkel, amelyekre csak a spórolás érzete miatt van „szükségünk”.

A helyzet azonban nem előre elrendeltetett, néhány gondolkodási séma frissítésével könnyedén megóvhatjuk magunkat a felesleges túlköltekezéstől.

Következetes költségvetést!
Sokan abba a hibába szoktak beleesni, hogy bizonyos „kivételes”, ám sokszor nagy összegű kiadásokat (pl. tönkrement laptop megjavítása) nem számolják bele költési terveikbe. Ez a hamis pénzügyi egyensúly érzetét teremtheti meg, miközben rövid idő alatt szembesülhetünk a helytelen tervezésből fakadó problémákkal.

Az előzetes pénzügyi tervezésben emiatt érdemes ésszerű mértékű tartalékot fenntartani a nehezen tervezhető vagy váratlan kiadások fedezésére is – így nem költjük el előre a biztonsághoz szükséges jövedelmeinket.

Ezt a ruhát megszereztem!
Sokszor lelkifurdalással jár azon termékek megvásárlása, amelyeket nem praktikus, hasznos indokokkal vásárolunk meg, hanem élvezeti cikknek tekintünk. Egy csinos tavaszi ruha megvásárlása éppen ilyen lehet – a lelki költségek csökkentése érdekében pedig sokan átverik önmagukat. Az élvezeti cikkek megvásárlásakor a pénzköltést jelentős idő feláldozásával kombináljuk, hiszen biztosak akarunk benne lenni: a legmegfelelőbb terméket választottuk. Ha túl sokáig vacilálsz, lehet hogy csak önmagad akarod nyugtatgatni!

A felesleges energiapazarlás helyett inkább tekintsd át pénzügyi helyzetet hideg tényeit vásárlás előtt. Ha rendelkezel elegendő megtakarítással az áhított termék megszerzéséhez, tedd meg lelkifurdalás nélkül, felelőtlenül viszont ne költekezz.

forrás

kép forrása