Jump to content

Készen állsz a jelzálogra?

2013. 02. 22. 00:00

A lakás- és jelzáloghitelek felvétele nagyon komoly életviteli döntés, emiatt pedig nem árt minden szempontból tudatosan mérlegelni: valóban készen állunk egy ilyen, pénzügyi helyzetünket hosszú távra meghatározó lépésre? Mielőtt belevágnánk, van néhány teendő.

Tegyük rendbe pénzügyeinket!
A lakáshitel felvétele előtt próbáljunk meg törleszteni minden eddigi kölcsönünket és alakítsunk ki egy tartható és megbízható megtakarítási struktúrát!

Belefér az életstílusodba?
Az életet senki sem szereti a hitelfizetéssel és az ahhoz társuló gürcöléssel azonosítani. Néha jó, ha fel tudsz lélegezni – ezért vess számot költségesebb szokásaiddal még hitelfelvétel előtt. Tudd, hogy mit tudsz feladni a lakásvásárlásért és mit nem. Ahhoz, hogy ezeket továbbra is megvalósíthasd, tudatos tervezésre lesz szükséged.

Plusz, plusz, plusz
Amikor a hitelfelvétel költségeivel számolsz, mindig próbálj meg figyelembe venni minden járulékos költséget. A saját lakás birtoklásával extra terhek és kötelességek is járnak.

Mi történik, ha?
Számos váratlan esemény történhet a következő években, amelyek adott esetben a pénztárcádat is megterhelhetik. Nem árt biztonsági kereteket beépíteni pénzügyeidbe és a hitelfelvétel mértékét is ehhez igazítani.

Legyen visszafizetési terved!
Tudd, hogy mikor mennyi kamatot és tőkét tudsz visszafizetni. Ha esetleg tudod, hogy a jövőben nagyobb összegű vagyonra vagy jövedelemforrásra tehetsz szert, tervezd meg azt is, hogyan fordíthatod azt előtörlesztésre.

Keresgélj!
Mind a lakás, mind a megfelelő hitelkonstrukció kiválasztása hosszú folyamat, soha ne szaladj bele az első jónak tűnő ajánlatba. Sok múlhat egyetlen döntésen.