Jump to content

Csökkenhet az élelmiszerek áfája

2013. 02. 24. 00:00

Az élelmiszer áfája csökkentésének lehetőségéről tárgyalhat ismét a kormány, várhatóan március közepén, a tervek szerint ugyanis akkor terjeszti be erről szóló újabb javaslatát a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) a Nemzetgazdasági Minisztériummal közösen a kabinetnek.

Erről Czerván György, a VM agrárgazdaságért felelős államtitkára beszélt vasárnap az MTI-nek. Az államtitkár felhívta a figyelmet, hogy az élelmiszerek általános forgalmi adójának csökkentése folyamatosan napirenden van, de az áfa mérséklését a költségvetési mozgástér eddig még nem tette lehetővé, mivel a 3 százalék alatti költségvetési hiány prioritást élvez. Március közepére azonban a VM egy esetleges élelmiszer-áfacsökkentés lehetőségéről ismét előterjesztést készít a kormánynak.

Jelezte: a vidékfejlesztési tárca javaslatát azért a Nemzetgazdasági Minisztériummal közösen terjesztik a kormány elé, mert adóügyekben az NGM az illetékes. Aláhúzta: a javaslatról a kormány az ország anyagi lehetőségeinek függvényében dönt majd. A vidékfejlesztési tárca ez ügyben különböző szakmai számításokat végez, de a csökkentés lehetőségeinek konkrétumairól az államtitkár nem beszélt, mondván, hogy az előterjesztésről majd a kormány dönt a mozgástér függvényében. A sajtóban eddig megjelent találgatásokat, hogy mely árucsoportokat érinthetné az áfacsökkentés, az államtitkár nem kommentálta.

Utalt ugyanakkor arra, hogy a vidékfejlesztési tárca az előterjesztés kidolgozásakor minden eddigi szakmai javaslatot figyelembe vesz. Emlékeztetett arra, hogy az esetleges élelmiszer-áfacsökkentés a feketegazdaság fehérítéséhez is jelentős mértékben hozzájárulhat. Jó példaként említette az e területen már meghozott tárcaintézkedések közül az olajos növények fordított áfájának bevezetését, amelynek tapasztalatai kedvezőek. Hozzátette: áprilistól ezt bevezetik az élősertésre, a félsertésre, valamint a takarmányok esetében is.