Jump to content

Hozománybiztosítás: az meg mire jó?

2013. 02. 25. 00:00

Függetlenedni és önmagunkról gondoskodni nem könnyű feladat. A legtöbb fiatalnak szülői segítség nélkül nem is sikerülne. Hogyan segíthetnek a szülők gyermekeiknek elindulni a saját útjukon?

Továbbtanulni, külföldön tanulni, elköltözni a szülői házból nagyon költséges lépés, ám a fiatalok jövője szempontjából elengedhetetlenül szükséges változás.

A befektetések egy csoportja éppen az ilyen helyzetekre nyújt megoldást a szülőknek. Az úgynevezett hozománybiztosítások csoportja ugyanis éppen arra az időpontra időzíti a befektetés futamidejének lejártát, amikor a gyermek nagykorú lesz és önállósodik. Ilyen értelemben a hozambiztosítás nem más, mint a szülők vagy nagyszülők által egy gyermek számára kötött befektetések összessége, amelynek összegét vagy legalább egy részét a gyermek felveheti, amikor nagykorúvá válik, vagy amikorra azt a szülő meghatározza.

A szülők több módon gondoskodhatnak gyermekük jövőjéről és anyagi biztonságáról. Köthetnek például gyermekük születésekor úgynevezett babakötvényt, amelyen havi rendszerességgel tehetnek félre pénzt. A megtakarítást az állam is támogatja, a teljes összeget pedig a gyermek nagykorúvá válásakor veheti fel.

Ezenkívül már a legtöbb biztosítónál köthetnek a szülők kifejezetten a gyermekek életkezdését támogató hozománybiztosítást. Mielőtt letennénk voksunkat az egyik hozambiztosítás mellett, érdemes végiggondolni, hogy mi az elsődleges célja a gyermek számára kötött életbiztosításnak, és az ehhez leginkább illő ajánlatot válasszuk. Egyes életbiztosítások például a felsőoktatási tanulmányok végzéséhez szükséges költségek fedezésére szolgálnak, míg mások a családalapítás finanszírozását célozzák.

A hozománybiztosítások általában egy előre meghatározott időpontra szólnak – elérési életbiztosítás –, és abban az esetben is megkapja a gyermek a lejáratkor az előre meghatározott összeget, ha időközben a szülők haláluk miatt azt tovább nem tudják fizetni. Az elérési életbiztosítás mellett azonban köthetünk úgynevezett befektetési egységekhez kötött, más néven unit-linked biztosítást is. Ebben az esetben megválaszthatjuk azt is, hogy az általunk befizetett díj egy részét milyen típusú és kockázatú befektetésekbe helyezze el a biztosító.

Az önálló élet elkezdésének alapvető feltétele a saját lakás. Ha az elsődleges célunk egy saját lakás biztosítása gyermekünk számára, köthetünk lakás-előtakarékossági számlát is a számára. A 4-10 évre megkötött lakás-előtakarékossági számlákon az általad befizetett összeg 30 százalékával megegyező, maximum évi 72 ezer forintos vissza nem térítendő támogatást nyújt az állam. A megtakarítása kamatadómentesen gyűlik, így a futamidő lejárta után a felnőtt gyermek saját lakásban kezdheti az új, független életét.


Fotó: FreeDigitalPhotos