Jump to content

A jelzálog mítoszai

2013. 02. 27. 00:00

Az ING nemzetközi csapata nemzetközi felmérést készített a pénzügyi fogyasztók jelzálogról alkotott képéről és a jelzálogpiac valós helyzetéről. Az alábbiakban a jelzálog- és lakáspiacról elterjedt legfontosabb tévhiteket vesszük számba.

A lakásárak mindig csak nőnek
Sokan még mindig elhiszik az állandó drágulásról szóló szakállas mítoszt, pedig a gazdasági világválság óta erős árcsökkenést tapsztalhatunk a lakáspiacon. Ma ezt az európaiak 30 százaléka látja be.

Ha esnek az árak, sokan vehetnek lakást
Ez logikus lenne, de az európai emberek 73 százaléka az áresések ellenére is inkább az ingatlanbérlésben gondolkodik. Ennek jó oka lehet, hogy a lakásvásárláshoz és a jelzálog felvételéhez az anyagi feltételeken túl megfelelő érzelmi és mentélis környezetre is szükség van.

A fiatalok sokallják a legjobban a lakásárakat
Ez Európában egyszerűen nem igaz - a 25 év alatti korcsoport éppen annyira tartja drágának az elérhető lakásokat, mint a teljes vizsgált népesség. A kor majdhogynem mindegy.

Ha lakást veszel, magadra számítasz
A kontinens lakásvásárlóinak 40 százaléka bizony a család és a barátok segítségét is igénybe veszi az áhított ingatlan megszerzéséhez.

forrás: Ezonomics

kép: Free Digital Photos