Jump to content

Csökken az alapkamat: mi lesz a pénzeddel?

2013. 02. 27. 00:00

A bankbetét a legjobb befektetés? Már egyáltalán nem biztos, hiszen a jegybanki alapkamat a héten történelmi mélypontra csökkent, emiatt pedig érdemes átgondolnod, hova is helyezed el a megtakarításaidat. Segítünk!

Kétségtelen, hogy a banki lekötések nyújtották a legmagasabb hozamot a legnagyobb biztonság mellett az elmúlt időszakban, de mint ahogy ez várható volt, az állapot nem tart örökké. A kamatok ugyanis az elmúlt fél évben meredeken zuhantak, köszönhetően a jegybanki alapkamat fokozatos változásának.

Tavaly augusztusban ugyanis még 7 százalékot határozott meg a Magyar Nemzeti Bank irányadó kamatként, ám ez a szám ma már csak 5,25 százalék. Márpedig a bankok elsődlegesen ezt a mutatót veszik figyelembe, amikor meghatározzák, hogy a lekötött pénzed után mekkora kamatot fizetnek.

Ez egyben azt is jelenti, hogyha épp lejárt a lekötésed, nem biztos, hogy érdemes azt most ismét megújítanod. Tény, hogy a banki lekötésnél biztonságosabb és rugalmasabb megtakarítási forma nemigen létezik. Azonban ha tudod nélkülözni egy időre a lekötésre szánt pénzt, máris érdemes körülnézned a hazai piacon!

Elsősorban az állampapírok piaca jöhet szóba, mivel ez bár kevésbé rugalmas, ugyanannyira biztonságos, mint egy bankbetét. De utóbbiak közül jelenleg nagyítóval sem találunk olyat, amely 6 százalék feletti kamatot nyújtana – kivéve persze ha különböző extra feltételeknek megfelelünk. Ezzel szemben a ma elérhető lakossági állampapírok közül nincs olyan, amely 6 százaléknál kisebb hozammal kecsegtetne. Ráadásul ezekből is kiválaszthatjuk azt a futamidőt, ami nekünk a leginkább megfelelő, így fél éves időtartamtól kezdve akár 5 évig elhelyezhetjük ebben az eszközben a megtakarításunkat.

Szintén komoly előny az állampapírok esetén, hogy azok kamatozása fix. Márpedig a jelenlegi jegybanki politikát elnézve aligha kétséges, hogy az alapkamat tovább csökken majd a közeljövőben, amivel a banki hozamok tovább esnek, ami az új lekötések esetében nem túl kedvező. Az állampapírok által nyújtott hozam ezzel szemben viszont közvetlenül nem függ a jegybanki kamatszinttől.

Ha persze hosszú távú megtakarítással – például önkéntes nyugdíjpénztári számlával, vagy életbiztosítással – rendelkezel, akkor mindez téged a legkisebb mértékben érint. Amennyiben ez nem így van, döntési helyzet előtt állsz, legalábbis ha tudatosan akarod kezelni a megtakarításaidat. Az alapkamatban bekövetkező változások mindig átrendezik némiképp a befektetések piacát, így ne zárd ki, hogy egy pénzügyi tanácsadó segítségével mérlegeled az éppen felmerülő lehetőségeket.


Fotó: FreeDigitalPhotos