Jump to content

Adócsökkentés az üzemanyagok jelölése révén?

2013. 02. 28. 00:00

A nemzetgazdasági miniszternek az idén július 31-ig kell kidolgoznia azt a jogszabályt, amely lehetővé teszi, hogy az üzemanyagok jelöléséből származó többlet adóbevételt a következő adóévben adócsökkentésre lehessen fordítani.

Mindezt a legfrissebb Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározat tartalmazza. A kormány emellett felkéri a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnökét, hogy március 31-ig dolgozzon ki egy olyan javaslatot, amely alapján a behozott kőolaj és kőolajtermékek biztonsági készletezéséről szóló törvényben előírt ellenőrző és jelölő rendszer alkalmazható lesz az üzemanyagokkal kapcsolatban.

Ennek célja a jövedéki adó és az általános forgalmi adó fizetési kötelezettség elkerülésével összefüggő tevékenység felderítése, illetve megakadályozása. A NAV elnökének a munkába be kell vonnia a Magyar Szénhidrogén Készletező Szövetséget. A határozatban szerepel az is, hogy a nemzeti fejlesztési miniszternek mielőbb új változatban kell benyújtania az Országgyűlésnek a behozott kőolaj és kőolajtermékek biztonsági készletezéséről szóló törvényjavaslatot.

Kép: Free Digital Photos

Forrás: MTI Eco