Jump to content

Péntek is lehetne hétvége? Van, ahol az!

2013. 03. 01. 00:00

Jó lenne egy nappal hosszabb hétvége? Van olyan ország, ahol ez így van, de messzire kell érte költözni. Máshol sem lenne viszont elvetélt ötlet, ha péntek is szabadnappá válna.

Kevés jobb pillanatot lehet elképzelni egy hét során, mint a péntek délután. Ülsz a munkahelyeden, vagy az iskolában, és eszedbe jut: most kezdődik a hétvége, két teljes nap áll a rendelkezésedre, amikor – ha szerencséd van – senki és semmi nem zavarhat meg.

Van azonban olyan hely a világon, ahol az emberek már csütörtök délután átélhetik ugyanezt: Gambiában ugyanis már a péntek is a hétvége része, miután erről döntött az ország vezetője néhány héttel ezelőtt. Így az afrikai államban kettő helyett három napossá vált a hétvége, igaz, ettől nem csökkent a munkaidejük. A gambiai dolgozóknak hétfőtől csütörtökig nem 8, hanem 10 órán keresztül kell munkahelyükön lenniük, tehát a 40 órás munkahét így is megmaradt.

Hasonlóval egyébként próbálkoztak az Egyesült Államok-beli Utah államban is, ahol 2008-ban vezették be a négy napos hetet. A cél azon kívül, hogy a dolgozóknak több idejük jusson a pihenésre, az energiaköltségek csökkentése volt, hiszen ezáltal egy nappal kevesebb ideig kellett felfűteni az irodákat, illetve világítani azokban.

A változtatás azonban nem igazán váltotta be a hozzá fűzött reményeket. Egyrészt az elért megtakarítások jóval elmaradtak az előzetesen várthoz képest, de sok dolgozó esetében például a gyerekek elhelyezése okozott problémát a pénteki napokon. Mindemellett sokan panaszkodtak az egyes szolgáltatások elérhetetlenségére, hiszen azokat csak hétből négy napig vehették igénybe a helyiek, emiatt pedig 2011-ben Utah is visszaállt a két napos hétvégére.

A mai modern közgazdaság alapjait lefektető közgazdász, John M. Keynes 1930-ban azt vetítette előre, hogy a huszonegyedik században csupán 15 órából fog állni egy munkahét. A BBC beszámolója szerint akad olyan szakértő ma is, aki szerint ebbe az irányba kellene módosítani a ledolgozott órák számát.

Ha például a mostani hoz hasonló fizetésért az embereknek csak 20-30 órát kellene munkával tölteniük, azzal jelentős lépést tennénk a munkanélküliség problémájának leküzdésében, hiszen a cégeknek több dolgozót kellene alkalmazniuk ugyanannyi feladat elvégzésére. Ez pedig akár még környezetvédelmi célokat is szolgálhatna, mivel az embereknek lenne idejük magukra főzni, így a tömegétkeztetéssel járó rengeteg feleslegesen felhasznált élelmiszer előállítására nem lenne szükség.


Fotó: FreeDigitalPhotos