Jump to content

Hat tipp Warren Bufettől

2013. 03. 03. 00:00

A brit ING Ezonomics összegyűjtött hat mindenképpen megfontolásra érdemes befektetési tippet Warren bufettől, a világ egyik legsikeresebb befektetőjétől. Vegyük végig ezeket!

Csak magadra számíthatsz!
Buffett 2008-ban kijelentette, hogy egy befektetési vállalatot mindig elővigyázatosan, a "bőségesnél is több" készpénzzel irányít, hiszen "nem számolhatunk várakozásainkban idegenek kedvességével". Ezt talán úgy is megfogalmazhatjuk, hogy a pénzügyi tervezés során azzal kell számolnunk, hogy csak magunkra számíthatunk.

Készülj az "esős napokra"!

Buffet 2010-ben idézte fel családja egyik régi történetét. Ebben nagyapja 1000 dollárt ajándékozott nagybátyjának azzal, hogy készüljön fel a pénzügyi "vészhelyzetre. Soha nem tudhatjuk, mikor lesz hirtelen nagyobb mennyiségű pénzre szükségünk.

Figyelj a buborékra!
Bbizonyos befektetések ára néha nagy népzerűségük okán irreálisan magasra emelkedik - többek között ilyen volt a válság előtti ingatlanpiac is. Ezt nehéz észrevenni, de ha sikerül, nagy veszteségtől menekülhetünk meg.

Most cselekedj!
Ha bármilyen üzleti, pénzügyi vagy személyes problémával szembesülsz soha ne halogad annak megoldását. Cselekedj azonnal, ne hagyd hogy a dolgok csak rosszabbodjanak.

Tudd mit vásárolsz!
Nem érdemes olyan befektetéseket választani, amelyek logikáját nem tudod rendesen megérteni. Nagyon fontos a működés megértése, hiszen enélkül mások tudásának vagy kiszolgáltatva. Ne higgy a túlságosan nagy hozamoknak, Warren Buffet is az érthető befektetéseket kedveli.

A pénz nem minden
Érdekes módon a szuprgazdag Buffet sem a legnyereségesebb befektetésekre emlékszik legszívesebben, hanem felesége esküvői gyűrűjének megvásárlására. A személyes kapcsolatok mindig fontosabbak a legnagyobb kifizetéseknél is!

Kép: Media4