Jump to content

Varga: Nem kell kiigazítás

2013. 03. 03. 00:00

Egyelőre nincs szükség a költségvetés kiigazítására, hiszen csak két hónap telt el az évből - mondta Varga Mihály, a nemzetgazdasági miniszteri pozíció várományosa.

Az M1 Az este című műsorában pénteken úgy fogalmazott: elég furcsa lenne, ha a kormány már most hozzányúlna a költségvetési számokhoz, és "ezt nem is indokolja semmi". Három hónap múlva kell majd értékelni a költségvetés helyzetét - tette hozzá.

Varga Mihály leszögezte: ha az Európai Unió komolyan gondolja a téli előrejelzésében foglalt, 3 százalék feletti hiányszámot, akkor szükség lehet arra, hogy a kormány előkészítsen olyan javaslatokat, amelyekkel elő lehet állni, hogy az ország biztosan kikerüljön a túlzottdeficit-eljárás alól. "Van egy enyhe reménysugár" azonban, hogy a brüsszeli bizottság számai nem véglegesek, és ha kedvező elmozdulás van az elkövetkező hónapokban, akkor Magyarország akár intézkedés nélkül is kikerülhet az eljárás alól.

A közgazdász arról tájékoztatott, hogy Olli Rehn, az Európai Bizottság alelnöke és pénzügyi biztosa márciusban hivatalos látogatást tesz Budapesten. Varga Mihály első miniszteri útja azonban nem Brüsszelbe, hanem Berlinbe vezet majd - közölte -, hiszen Németország a magyar gazdaság legfontosabb partnere.

Varga Mihály megismételte a délutáni parlamenti bizottsági meghallgatáson elmondottakat, amely szerint a 2010-ben kitűzött gazdaságpolitikai célok, így az államháztartási hiány és az államadósság csökkentése, illetve a foglalkoztatás bővítése mellé egyet, a növekedés beindítását emeli majd be miniszterként.

Úgy fogalmazott: a növekedés elősegítése tekintetében vannak olyan dolgok, amelyek a kormányon múlnak, és vannak olyanok amelyek nem. Utóbbiak között említette az időjárásfüggő mezőgazdasági ágazatot, illetve a külpiaci környezetnek kitett kiviteli szektort.