Jump to content

Boldoggá tesz egy saját lakás?

2013. 03. 05. 00:00

Egy ingatlan birtoklása számos költséggel, papírmunkával és felelősséggel jár. A tagadhatatlan többletfeladatok ellenére mégis rengeteg bérlő saját lakásáról álmodik. Miért lehet ez? Valóban boldoggá tesz egy saját lakás vagy csak társadalmi konvencióról van szó?

A viselkedési közgazdászok egyre többet foglalkoznak a boldogságra ható tényezők kutatásával. Az ilyen változók keresésekor merült fel a lakás és az otthon szerepe is – így szerencsére cikkünk kérdéséhez némi tudományos támponttal is rendelkezünk. Ezek alapján régóta tudjuk, hogy a lakásbirtoklás és a jól-lét között van némi összefüggés.

A kapcsolat azonban korántsem egyértelmű. Ezt jól mutatja ausztrál kutatócsoportok azon eredménye, amely szerint a lakás tulajdonlása és a lelki épség között van ugyan korreláció, ám oksági kapcsolatról semmiképp sem beszélhetünk. Ez a statisztika nyelvét közérthetően magyarázva azt jelentheti, hogy általában mentálisan stabilabb emberek vásárolnak saját lakást, ám az ingatlan megszerzése önmagában nem javítja a pszichológiai komfortérzetet. A lakásbirtoklók ugyanakkor más életkori, társadalmi sajátosságokkal rendelkeznek, mint a bérlők – ha e különbségektől megtisztítjuk az adatokat, a lakásbirtoklás hatása még kisebbnek tűnik.

Miért veszünk mégis lakást?

Erre a kutatóknak többféle magyarázatuk is van (azon túlmenően, hogy olykor tényleg jó befektetés az ingatlan). Az emberek egyrészt státuszszimbólumok révén szeretnének kiemelkedni társaik közül vagy éppen beilleszkedni bizonyos közösségekbe. Robert Frank és Andrew Oswald kutatásai szerint ez az ingatlanpiaci aktivitásra is hatással van. Népszerű magyarázat még, hogy az ember nehezen tervez vagy kalkulál a boldogságra ható tényezőkkel. Így például előzetesen a lelki béke kulcsának láthatjuk egy ingatlan megszerzését, amely utóbb kellemetlenségnek bizonyul. Erről értekezik többek között Daniel Gilbert is.

A lakásvásárlás mindenesetre nehéz pénzügyi, lelki és életvezetési dilemma, emiatt érdemes alaposan megfontolni az érveket – és talán jó, ha a boldogság ígérete helyett praktikusabb lehetőségeket látunk benne. A bérlés és vásárlás között döntenünk kell, ehhez pedig például segíthet annak számbavétele, hogy felkészültél már-e a jelzáloghitelre.

Forrás: Ezonomics

Kép: Free Digital Photos