Jump to content

Elszabadult a kutya? Erre is köthetsz biztosítást!

2013. 03. 05. 00:00

A házi kedvencek sok örömet és boldog pillanatot okozhatnak, de belegondoltál már abba, hogy mennyi kárt okozhat, ha kiszökik a kutyád? Szerencsére erre is köthetsz biztosítást.

Az egyik Magyarországon is jelen lévő biztosító adatai szerint az elmúlt évben több mint száz esetben átlagosan közel 70 ezer forintot térített meg a kutyára kötött biztosítás keretében, de előfordul 400-500 ezres kártérítés is.

A biztosító tájékoztatása alapján a leggyakoribb esetek, amikor a kutya átszökik a szomszédba, és ott kárt tesz a kerítésben vagy a háziállatokban, illetve amikor az úton átszaladva okoz kárt a közlekedő járművekben. 2012-ben a legmagasabb kártérítést – közel 600 ezer forintot – egy motorosnak fizette a biztosító, akinek járművében és felszerelésében is komoly kár keletkezett, amikor felborult egy elé szaladó kutya miatt.

Szintén magas kártérítést, több mint 350 ezer forintot fizetett a biztosító orvosi ellátásért, miután egy kutya lerántott a biciklijéről és 8 napon túl gyógyuló sérüléseket okozott egy embernek, és egy másik személyt is megharapott.

A biztosító 370 ezer forintot fizetett egy károsultnak, amikor a biztosított kutyája egy menyétet kergetve karcolta össze a szomszéd autójának fényezését, és arra is volt példa, hogy az utcán sétáló úr öltönynadrágját kapta el és szakította el az eb, vagy az ajtó előtt hagyott csizmát rágta meg.

Máskor egy kacsafarmot marcangolt össze és zavart szét egy kutya, de előfordult az is, hogy az újságkihordót támadta meg és szakította szét a kabátját, de szintén fizetett a biztosító, amikor a kutya egy másik ebet harapott meg.

A biztosítónál 2012-ben közel 2000-en kötöttek ebtartói felelősségbiztosítást a lakásbiztosításuk mellé, és a bejelentett károkra a társaság csaknem 6 millió forint kártérítést fizetett ki. A biztosító 2-10 millió forintig téríti az ebek által másnak okozott kárt. Európa számos országában már kötelező a kutyák biztosítása.

Mint arról már korábbi cikkünkben beszámoltunk, az élet- és lakásbiztosításon túl számos értékünkre köthetünk biztosítást. Ilyen például az autónk kötelező biztosítása mellé köthető gyorshajtásra vonatkozó kiegészítő biztosítás, a vadkárra vonatkozó kiegészítő biztosítás, a kátyú- és defektbiztosítás. Köthetünk biztosítást ezen túl, a fagyasztószekrényünk leolvadására, a lakáskulcs elvesztésére, vagy akár utazáskor a poggyászunkra is.


Fotó: FreeDigitalPhotos