Jump to content

A szépség a gazdagság kulcsa?

2013. 03. 06. 00:00

Ha megvan, mutogasd, ha nincs, tegyél érte és utána mutogasd, így lehetsz sikeres és gazdag – ezt tartja egy amerikai szociológus a szépségről, szerinte ugyanis a jó kinézet egyenesen arányos a jóléttel.

Az emberek négyféle értékkel rendelkeznek, úgy mint gazdasági tőke (egyenlő a pénzzel), emberi tőkével (egyenlő az intelligenciával vagy iskolázottsággal) és szociális tőkével (egyenlő a kapcsolatokkal). Catherine Hakim amerikai szociológusnő azonban azt állítja, a legtöbben elfelejtkeznek a negyedik tényezőről, amit ő „erotikus tőkének” nevez, ami szerinte a megnyerő kinézettel egyezik.

Hakim könyve alapján (Honey Money: The Power of Erotic Capital) – melyből a Financial Times idézett – az „erotikus tőke” legalább olyan fontos, mint a másik három tényező, vagy talán még fontosabb is azoknál, hiszen ez velünk van már a születésünk óta. A szociológus bizonyítékokkal támasztja alá, hogy az élet könnyebb és jövedelmezőbb azok számára, akik jól néznek ki. Ez szerinte teljesen normális, hiszen a kellemes megjelenésű emberekkel jobb együtt lenni, ezért könnyebb is kijönni velük, emiatt pedig tevékenységük produktívabbá válik.

Nők esetében különösen fontosnak tartja ezt a típusú tőkét, hiszen ezen keresztül irányíthatják a férfiakat a munka terén is, ami hozzásegíti őket a sikeresség eléréséhez.

Ugyanakkor a brit napilap cikke rámutat, az „erotikus tőke” csak egy bizonyos fokig jelent előnyt, mely felett ez a karriert tekintve inkább már hátrányként jelentkezik. Hiszen míg a csinos nők a legtöbb esetben megbecsültek a munkahelyeken, a kiemelkedő szépségekre már korántsem ez jellemző. Sokszor ugyanis félnek tőlük a férfi munkatársak, miközben a nők bizalmatlanná válnak velük szemben.

Bár a könyv szerzője megállapítja, hogy a jó kinézet a férfiaknál is fontos, és a jóképűek többet keresnek általánosságban, ellenpontként rámutat, hogy a megnyerő külső nem éppen jellemző az angol-szász kultúrában működő nagyvállalatok legfelső vezetőire.

Emellett arra is rámutat, hogy Európa nagy részén a lányokat kiskoruktól fogva úgy nevelik, hogy a szépségük csupán „az eszük szegény unokatestvére”, vagyis a külsőt hátrébb rangsorolják az intelligenciával szemben. Ezáltal viszont Catherine Hakim szerint sok nő teljesen elhanyagolja az „erotikus tőkéjét”, és megnehezíti maga számára a sikeresség elérését.


Fotó: FreeDigitalPhotos