Jump to content

Négy fontos ügy nőnapra

2013. 03. 08. 00:00

A nőnapot az 1970-es években azért hívták életre az ENSZ támogatásával, hogy ezzel is felhívják a figyelmet a nők és férfiak közott fennálló társadalmi egyenlőtlenségekre. A következőkben bemutatunk négy olyan témát, amelyekben ma sem árt odafigyelnünk a nők helyzetére.

Jövedelmi különbségek

A nők bérezése szinte minden társadalomban elmarad a férfiak fizetésétől - ennek egy része talán a két nem munkavállalási dinamikájával is magyarázható, azonbaan arra is jócskán van példa, hogy hasonló tudású, azonos munkakörben dolgozó nő kevesebbet keres férfitásainál. 2009ben ez a különbség az EU-állaomkban az Eurostt évkönyve szerint átlagosan 17,2 százalék volt. Egyes gazdasági kutatások szerint a nők egybként kevésbé rámenősebbek a fizetési alkudozáskor. Legyünk rámenősebbek, megérdemeljük azegyenlő bánásmódot.

Jól érzed magad?

Ennek okait pontosan nem tudjuk, viszont a nők boldogságérzete egyértelműen csökken a jóléti társadalmakban. Az ezzel foglalkozó kutatók szerint a nők társdalmi közérzetét általában más tényezk befolyásolják, mint férfiakét. Válasz még nincs, de tartuk szem előtt a problémát!

Megtakaritás

A nők megtakaritási stratégiái szintén eltérnek a férfiak által jellegzetesen követett magatartásmintáktól. Ez önmagában nem baj, ám néhány mintát érdemes a átvenni: ilyen például, hogy fokozott hangsúlyt kell fektetni a nyugdíj-megtakaritásokra.

Vegyünk példát a német nőkről!

A közösségek megléte nagyban megkönnyíti jó mintk megtalálását - ha a női közösségekben inspiráló társakat találunk, az hatással lesz teljesitményünkre az élet számos területén. A német nők sikerére például jelentős hatást gyakorol a női labdarúgá nagy népszerúsége.