Jump to content

A személyes dolgokon spórolunk

2013. 03. 12. 00:00

Az ING International 14000 ember megkérdezésén alapuló kutatása szerint az a legtöbbeknek 2013-ban fokoznia kell takarékosságát - hiszen a fizetések reálértéke egyre inkább csökken.

A 14 ország válaszadóira alapozott kutatás számos oldalról körüljárja a takarékossági témákat - ilyen a megtakarítási technikák kiválasztása, a leggyakrabban felallított és követett pénzügyi célok kérdése vagy a pénzügyi komfortszintek állása is. A vizsgált csoport arra is válaszolt, hogy melyek azok a költségek, amelyeket legszívesebben vagy legalábbis leghamarabb fognak vissza.

A legtöbb ember ennek alapján a szórakozási költségek mérséklésével takarékoskodik - a mozilátogatások, éttermi vacsorák és az élőben megnézett sportesemények száma egyre inkábbb csökken. A személyes ápolási kiadások és a ruházati cikkek szintén olyan fogyasztási csoportnak számítanak, amelyekről az emberek egy bizonyos szintig általában könnyebben tudnak lemondani.

A felmérés persze jól mutatja az egyes országok eltérő válság alatti helyzetét is - addig, amíg a németek 51 százaléka mondta azt, hogy egyáltalán nem tervezi kiadásai visszafogását, addig ez az arány Olaszországban és Spanyolországban csupán 17 százalék körül mozog.

Kép: Free Digital Photos

Forrás: Ezonomics