Jump to content

Egyre nagyobb az államadósság kockázata

2013. 03. 12. 00:00

A forint gyengülését követve számottevően tovább emelkedett kedden a londoni piacon a magyar szuverén törlesztéskockázat fedezetére szolgáló származékos befektetési konstrukciók árazása.

Az S&P Capital IQ globális piaci adatszolgáltató és elemzőcsoporthoz tartozó CMA londoni piacfigyelő cég szakelemzőinek kimutatása szerint az egyik legfőbb államadós-kockázati mutató, a magyar államadósság-törlesztés leállásának rizikójára köthető piaci biztosítási csereügyletek (credit default swaps, CDS) középárfolyama a keddi késői londoni kereskedésben 344 bázispont környékén mozgott a 322,7 bázispontos előző záró után.

A magyar CDS-tranzakciók már hétfőn is jelentősen drágultak, mivel a múlt kereskedési hetet 311,7 bázisponton zárták. A tavalyi év utolsó kereskedési napján még jóval 300 bázispont alatti, 281 bázispontos záróértéket mértek a londoni CDS-piacon a magyar szuverén devizakötvény-kötelezettségekre.

A keddre kialakult magyar CDS-árazás azt jelenti, hogy egységnyi, tízmillió euró névértékű, ötéves magyar államkötvényre most 344 ezer euró körüli éves középárfolyamon kínálnak határidős törlesztéskockázat-biztosítási szerződéseket a londoni piacon, csaknem 33 ezer euróval drágábban, mint az elmúlt kereskedési hét zárásában, és több mint 60 ezer euróval drágábban, mint 2012 végén.

Február során 290-305 bázispont közötti magyar CDS-középárfolyamokat mértek Londonban az irányadó ötéves szuverén devizakötvény-lejáratra. A tavalyi év elején 750 bázispont feletti rekordokon jártak a magyar CDS-árfolyamok Londonban, így a 2012 első heteiben felszámított díjszabásoknál a jelenlegi drágulással együtt is még több mint 400 ezer euróval alacsonyabb most a magyar CDS-tranzakciók középárfolyama a londoni piacon.

A CDS-árazás jelzi, hogy a piac mennyire ítéli kockázatosnak azt a szuverén vagy kereskedelmi adóst, amelynek kötelezettségeire az adott határidős törlesztésbiztosítási szerződések vonatkoznak

Forrás: MTI Eco

Kép: Free Digital Photos