Jump to content

Erre számíts, ha bankot váltasz

2013. 03. 12. 00:00

A bankok mindig nehezebben engednek el egy ügyfelet, mint ahogy befogadnak egy újat, így nem árt, ha tájékozódsz, mielőtt másik helyre viszed át a pénzed. Segítünk!

Ha valamikor, most biztosan megéri körülnézni a banki ajánlatok között, hogy hol érdemes számlát vezetned. Mind a tranzakciós adó bevezetése, mind pedig a jegybanki alapkamat folyamatos csökkenése azt jel zi, hogy ebben az időszakban szinte valamennyi pénzintézetnél megváltoztak a feltételek, akár az egyes díjak, akár a lekötött betét után járó kamat tekintetében.

Noha új bankszámlát gyakorlatilag néhány perc alatt is megnyithatunk, annak lezárásához az esetek többségében több idő kell. Ami a legfontosabb ilyen esetben, hogy a megszüntetni kívánt számlánkon maradjon elég pénz a még felmerülő kiadások fedezetére. A számla lezárása ugyanis nem mentesít minket például a hitelkártya tartozás rendezésétől. De figyelnünk kell a bankkártyás fizetéseknél is, hiszen ilyenkor a pénz nem kerül le azonnal a számlánkról. Így azonban ha előbb vásároltunk, majd meg kívánjuk szüntetni a számlát, nem kizárt, hogy akadályba ütközünk, hiszen a vásárolt tárgy vagy szolgáltatás ellenértéke még nem került le az egyenlegünkről.

Figyelnünk kell arra is, hogy milyen szervezeteknek, vagy társaságoknak utalunk rendszeresen, illetve adtunk csoportos beszedési megbízást. Hiszen ha megszűnik a számla, akkor nem fogják tudni beszedni például a közüzemi díjakat, tehát tájékoztatnunk kell az egyes cégeket a változásról. Ezt egyébként néhány pénzintézet átvállalja az ügyféltől.

Lehetséges, hogy nevünkhöz az adott banknál nem csak folyószámla, hanem értékpapírszámla is kötődik. Ilyen esetben a kettőt külön-külön kell megszüntetni.

Az új számlát mindenképpen azelőtt kell megnyitni, hogy a régit lezártuk volna, így ha maradt még pénz az egyenlegeden, azt átutaltathatod a lezáráskor. Persze kérheted készpénz kifizetését is, a bankoknál általában mindkét műveletért díjat számolnak fel.

Ugyanígy számítanod kell arra, hogy a korábbi bankod a megszüntetéskor még külön költségként kezeli magát a számla lezárását. Ez nem ütközik semmiféle szabályozásba. Előfordulhat az is, hogy a pénzintézet valamilyen indokkal késlelteti az egyenleged megszüntetését, és már átcsúszol a folyamattal a következő hónapra, így tehát az előbbieken felül még egy alkalommal be kell fizetned a számlavezetési díjat.

A számla lezárásával a korábbi bankkártyád gyakorlatilag azonnal használhatatlanná válik. Egyes bankok távozáskor el is kérik a plasztiklapot, de azon se lepődj meg, ha netán a számla megszüntetése után még megpróbálod használni a kártyát, de az automata elnyeli azt.


Fotó: FreeDigitalPhotos