Jump to content

Oroszországból kitiltották a külföldi bankokat

2013. 03. 16. 00:00

Az orosz államfő pénteken aláírta a bankokról és banki tevékenységről szóló szövetségi törvény módosítását, amely szerint a külföldi pénzintézetek nem nyithatnak Oroszországban fiókokat.

A szabályozás szerint a külföldi bankok csak leányvállalataik, vagy képviseleteik révén működhetnek Oroszországban. A lenta.ru orosz hír- és elemző oldal megjegyzi, hogy az országban nincsenek bankfiókok, ezért a Vlagyimir Putyin kézjegyével szentesített törvény csak megerősíti a jelenlegi állapotokat. A Prime gazdasági hírügynökség árnyaltabban fogalmaz: jelenleg külföldi bankfiókok nincsenek nyilvántartásban Oroszországban.

Az orosz banktörvény módosítását a pénzintézeti szektor fejlesztését célzó 2015-ig szóló stratégiai program keretében készítették elő ,és megerősíti azokat a megállapodásokat, amelyeket Oroszország képviselői a Kereskedelmi Világszervezethez csatlakozást megelőző konzultációkon értek el - magyarázta az orosz Prime gazdasági hírügynökség.

Oroszország 18 éves tárgyalási folyamat végén, tavaly augusztus 22-én lett hivatalosan is a Kereskedelmi Világszervezet 156. tagja. A módosított orosz törvény a bankrendszer meghatározásból általában kivette a filiálokat, vagyis a fióktelepeket. A "külföldi bankok filiáljai" kifejezés a "külföldi tőkéjű hitelszervezetek állami nyilvántartásba vételéről és a létrehozatalukkal, és tevékenységükkel kapcsolatos kiegészítő követelményekről" szóló cikkelyből került ki.

A Prime emlékeztet rá, hogy a még érvényes szabályozás szerint Oroszország területén a külföldi bankok leányvállalatai, filiáljai és képviseletei is működhetnek. Eszerint a külföldi tőkéjű hitelszervezetek fiókjait a orosz központi (nemzeti) bank regisztrálja az általa megszabott feltételek alapján. A bankfiókok működési rendje különbözik a leányvállalatokétól. A külföldi bankok fiókjaira ugyanis nem terjednek ki az orosz törvények.

Nem érvényesek rájuk teljes mértékben azon szabályozók sem, amelyek például tartalékképzésre vagy az orosz és a nemzetközi könyvelési szabályok szerinti központi bank előtti elszámolásra kötelezték a bankokat. A külföldi bankfiókok nem kötelesek havi jelentéseket küldeni a központi banknak.

Forrás: MTI Eco

Kép: Free Digital Photos