Jump to content

Borúsabb évre számítunk

2013. 03. 18. 00:00

Nem számítunk arra, hogy jobbra fordul az anyagi helyzetünk 2013-ban – vélekedtek a NarancsJuice olvasói a legutóbbi szavazásunk alkalmával.

Legutóbb arra voltunk kíváncsiak, mit várnak olvasóink az idei évtől az anyagi helyzetüket illetően. A honlapunkon kiírt szavazás eredménye megdöbbentően egyértelmű lett: a voksot leadók mindössze 23,41 százaléka bizakodik abban, hogy jobbra fordul a sorsa 2013-ban, míg olvasóink 76,59 százaléka arra számít, romlik majd anyagi állapota.

Az, amit a pénztárcánkon érzünk, egyértelműen látszik a gazdasági mutatókból is. A hazai gazdaság teljesítménye ugyanis tavaly 1,7 százalékot esett 2011-hez képest, miközben tömeges munkahelyet csupán a közfoglalkoztatás tudott teremteni az országban.

A visszaesés és a munkanélküliség azonban egyáltalán nem magyar specialitás, ugyanezekkel a problémákkal küzd Európa nagy része is. A pénz értékromlása, vagyis az infláció viszont meglehetősen magas volt hazánkban, tehát akinek a fizetése nem emelkedett az elmúlt évben, annak jóval kevesebbre telt belőle. Ez javarészt azoknak a különadóknak köszönhető, amelyek az egyes szolgáltatásokat sújtották, majd beépültek azok áraiba. Így drágultak jelentősen az internet és telefon, valamint a banki szolgáltatások. Másrészt viszont csökkent az energia ára a háztartások számára, amely valamelyest könnyebbséget jelenthet 2013-ban.

Ami viszont bizakodásra adhat okot az idei és a jövő évre nézve, az az, hogy az elemzők többsége arra számít: mind Európa, mind pedig Magyarország elérte a gödör fenekét, ahonnan már csak javulni fog a gazdaság helyzete, így a mi anyagi állapotunk is.

Az ilyen nehéz időszakok mutatják meg, mekkora szükség is van valójában a megtakarításokra. Persze pont ilyenkor nehéz felhalmozni némi tartalékot, de ha arra számítunk, hogy az idei év rosszabb helyzetet eredményez, muszáj a lehető legtudatosabban kezelni a pénzügyeinket.


Fotó: FreeDigitalPhotos