Jump to content

A második házasság is lehet befektetés!

2013. 03. 21. 00:00

Hatalmas adókedvezménytől eshetnek el azok, akik élettársi kapcsolatban nevelik az előző házasságukból származó gyermekeiket. Számukra az újraházasodás egy befektetés, amely 1-3 év alatt megtérül – függően az esküvőre költött pénztől.

Munka, házasság, gyerekek, majd békés öregkor a házastársunk mellett: a legtöbbünk álma ez. Néha azonban a legnagyobb igyekezetünk ellenére sem úgy alakulnak a dolgok, mint ahogyan azt elterveztük. Napjainkban egyre több kisgyermekes szülő neveli egyedül gyermekét, esetleg új párt találva kezdi újra az életét.

Egyre gyakoribbak ma már a mozaik családok, vagyis az olyan családok, ahol a pár egy korábbi házasság után – saját gyermekkel együtt – kezd közös életet. A jelenleg érvényes törvények szerint azonban egyáltalán nem mindegy, hogy házasságban vagy házasságon kívül nevelik közös gyermeküket, gyermekeiket. Jelentős eltérések vannak ugyanis abban, hogy mennyi adókedvezmény és családi pótlék jár akkor, ha a pár házastársi vagy élettársi viszonyban neveli gyermekét.

A legszélsőségesebb az az eset, ha az egyik szülőnek az előző házasságából már van két gyermeke, és az új párjával közös gyermeket vállalnak. Ebben az esetben ugyanis a jelenlegi törvények szerint a két korábbi házasságból származó gyerek szülőjének kétszer 33 ezer forint adókedvezmény jár, és a közös gyermek után szintén 33 ezer forint kedvezmény illeti meg. Ám ha az adókedvezményt az a szülő veszi igénybe, akinek csak egy gyermeke van, akkor csupán az egy- és kétgyermekeseknek járó havi legfeljebb 10 ezer forintos juttatásban részesülhet.

Ha azonban úgy döntenek, hogy összeházasodnak, akkor már mindkét szülő a háromgyermekeseket megillető adókedvezményre jogosult. Vagyis az élettársi kapcsolatban élő, össze nem házasodó mozaikcsalád éves szinten jelentős összegtől, összesen 882 ezer forint állami támogatástól esik el.

Rosszul járnak a szülők a családi pótlék igénylésekor is: havonta 4500 forinttal kevesebb támogatást kapnak az államtól amiatt, hogy élettársakként nevelik a gyermekeiket, és elzárkóztak a házasságtól.

Érdemes tehát elgondolkodni azon, hogy ha elég bátrak voltunk ahhoz, hogy egy új társsal közös életet kezdjünk, akkor ahhoz is elég bátrak lehetünk, hogy második alkalommal is kimondjuk a boldogító igent – természetesen nem pusztán a törvények és az adókedvezmények miatt. Az anyagi jólét ugyan nem oldja meg a párkapcsolat problémáit, de a pénz hiányából fakadó stressz rengeteg konfliktus forrása lehet az együtt élő férfi és nő között.


Fotó: FreeDigitalPhotos