Jump to content

A válogatott vereségén is veszíthetünk

2013. 03. 22. 00:00

A címben megfogalmazott állítás nem csak a sportfogadásokban részt vevő emberekre lehet igaz. Elsőre talán furcsán hangzik, de közgazdászok bebizonyították: az egyes országok tőzsdéinek részvényindexe egy nap alatt átlagosan 0.5 százalékot zuhan, ha a futballcsapat kiesik a világbajnokságon.

A jelenség azért is nagyon érdekes, mivel egy racionális világban a futballcsapat teljesítményének bizony nincs hatása a nemzeti tőzsdeindex állására. Ha például Magyarország elveszít egy focimeccset, abból valószínűleg nem lesz problémája az olyan hazai nagyvállalatoknak, mint a Richter vagy az OTP.Az esést valószínáleg a befektetők irracionális viselkedése okozza - állítja Simon Kuper az Ezonomicson.

A közgazdászok sokáig biztosak voltak abban, hogy az emberek gazdasági ügyekben racionálisan cselekszenek - ez azonban legfeljebb részben igaz. Emiatt kap egyre nagyobb tudományos jelentőséget az úgynevezett viselkedési közgazdaságtan: az emberek érzelmei, pszichológiája nagy szerepet játszik a gazdaásgi viselkedésben is.

Nemcsak a futball van persze hatással viselkedésünkre - ha például valamit már birtoklunk, akkor hajlamosak vagyunk túlértékelni annak anyagi értékét. Ez gyakran fordul elő háztulajdonosokkal és az autótulajdonosokkal is. Mindannyian fogékonyak vagyunk az irracionális döntések meghozatalára, ezért is érdemes szembemenni saját érzelmeinkkel. A háztulajdonosok talán jobb döntéseket hoznak, ha felteszik a kérdést: mennyit érne sázmomra az ingatlan, ha nem lenne már most nálam?

Forrás: MTI Eco

Fotó: Free Digital Photos