Jump to content

Rontja a teljesítményed, ha tiltják a netet a munkahelyen

2013. 03. 22. 00:00

Nem hogy javítja, egyenesen rontja a dolgozók munkahelyi hatékonyságát, ha a munkáltató korlátozza a személyes célú internetet – derül ki egy új tanulmányból. A kísértés hatalmas energiákat emészt fel.

Facebook, online játékok, videomegosztó oldalak – úgy tartják, ezek a munkahelyi teljesítmény legnagyobb ellenségei. Nem véletlen, hogy sok cégnél letiltják ezek elérését még sok egyéb oldal – melyek csak személyes célú internethasználatra szolgálnak – mellett.

Csakhogy egy új tanulmány arra mutat rá, hogy ez a fajta korlátozás éppen ellentétes hatást ér el, mint amit a munkáltató várna: a dolgozók teljesítménye ugyanis csak romlik attól, ha olykor-olykor nem nézhet végig egy videót, vagy nem böngészheti az ismerősei bejegyzéseit a közösségi oldalakon.

Alessandro Bucciol, az olasz Veronai Egyetem közgazdásza, Daniel Houser, a virginiai George Mason Egyetem kutatója és Marco Piovesan, a dán Koppenhágai Egyetem kutatója egy kísérletet végeztek el – a Phys.org beszámolója szerint. Ebben hatvan alanynak különböző feladatokat kellett végrehajtaniuk. Minden feladat előtt megnéztek egy videót, amelyben nyolc ember adogatott egymásnak különböző színű labdákkal. A résztvevőknek meg kellett számolniuk, hogy egy adott labda hányszor megy egyik személytől a másikig. A feladatok előrehaladtával a passzok egyre összetettebbek lettek. A helyes válaszokat adók kisebb pénzösszegeket kaptak jutalmul.

A videók között elvégzendő folyamatos munkát úgy tervezték meg, hogy hasonlítson a valódi munkakörülményekre, a dolgozók a hatékonyságát pedig pontosságban mérték.

A második fázisban a résztvevők felének vicces videót mutattak 10 percig és nem kérték őket semmire, amihez akaraterő kellett. A másik felének csak egy képernyőt mutattak, amelyen egy „Video” feliratú gombot láttak, amely elindította volna a lejátszást, de a kísérletben résztvevőknek megtiltották, hogy megnyomják azt. Annak érdekében, hogy növeljék a kísértést, az alanyok egy másik szobából a videóból származó hangokat hallottak. Ha a tiltás ellenére megnyomták a gombot, megjelent egy üzenet, hogy nem szabadott volna, és ha még egyszer megismételték, a kutatók kizárták őket. Ilyet azonban csak egyikük tett.

Az eredmények jelentős eltérést mutattak a két csoport teljesítménye között. Azok, akiket kitettek a kísértésnek, később háromszor annyit hibáztak, mint akik megnézhették a videót. A kutatók szerint ez azért van, mert a kísértés nagyon sok energiát elvon, amely jóval nehezebbé teszi a koncentrációt. Ráadásul a vicces videó megnézése energiával tölthette fel a másik csoportot.

A kutatók szerint kísérletük arra mutatott rá, hogy a részleges korlátozásnál az is hatékonyabb, ha teljes egészében tiltják a munkahelyen az internetelérést. Mivel sok helyen erre a munka jellege miatt nincs mód, így valódi megoldást csak a szünetek beiktatásában látnak.


Fotó: FreeDigitalPhotos