Jump to content

Kátyúkárok: nem mindig fizet a biztosító!

2013. 03. 25. 00:00

Minden évben a tél végén lepik el az utakat a kátyúk. Ha nem vagyunk elég óvatosak, komoly károkat okozhatnak az autónkban, ám a biztosító ezt nem minden esetben téríti meg.

A kátyúkárok bejelentésének körülbelül felét elutasítják – osztotta meg az egyik legjelentősebb magyarországi biztosítói tapasztalatait nemrég. Ezt azt jelenti, hogy a beérkezett kárigények 50 százalékában nem bizonyítható, hogy az önkormányzati közút fenntartó lenne a hibás az autóban keletkező hibákért. Ezért pedig a legtöbb esetben a hiányos adminisztrálás okolható.

Hogyan kell akkor jól csinálni? Először is, ha egy nagyobb kátyút már csak későn veszünk észre, nem szabad elrántani a kormány, át kell menni rajta, mert így legalább nem ütközhetünk össze más gépkocsikkal. Az ugyanis többszörösére növelné az okozott kárt úgy, hogy mi válnánk felelőssé a balesetért, nem pedig a kátyú.

Ha belementünk a kátyúba, és az azonnal kárt okozott az autóban, mindenképpen parkolóhelyet kell keresni a közelben. Fontos, hogy mind az autót, mind pedig a kátyút lefényképezzük – ez a kamerás- és okostelefonok világában nem számít bonyolult műveletnek. Sokan viszont elkövetik azt a hibát, hogy a kátyút csak közelről fényképezik, amiről nem azonosítható be, pontosan melyik útszakaszon találkoztunk a „kráterrel”. Márpedig ilyen esetben aligha fogjuk tudni bizonyítani a közút fenntartó felelősségét.

Emellett célszerű akkor is rendőrt hívni, ha személyekben nem, csak az autóban esett komolyabb kár egy kátyú miatt, hiszen a hatósági jegyzőkönyv lényeges bizonyíték.

A sérült gépjármű tulajdonosának a közút fenntartója – Budapesten és belterületen az önkormányzat - felé kell írásban a bejelentését megtennie. A bejelentéshez csatolni kell a helyszínen, a rendőrség által készített hatósági jegyzőkönyvet, tanúnyilatkozatot, kárigényt, valamint több fényképfelvételt, amelyek beazonosításra alkalmas módon mutatják a kátyút, a sérült gépjárművet és az érintett helyszínt.

A kátyúkár esetében az úthiba mérete nem befolyásoló tényező, hiszen a folyamatos használat miatt az tovább növekszik a mi balesetünk után is.

A biztosítócég kimutatása szerint leggyakrabban a fiatal vezetőknél figyelhető meg a kátyú okozta baleset, mivel ők jellemzően gyorsabban vezetnek, és gyakran sportosítottabb autókkal közlekednek, amik érzékenyebbek az úthibákra. Mellettük az idősebb vezetők is sokszor szenvednek ilyen kárt, nekik a lassabb reakcióidejük miatt lehetnek veszélyesek a kialakult kátyúk.


Fotó: FreeDigitalPhotos