Jump to content

Kerüljük el a szélhámosokat!

2013. 03. 25. 00:00

A piacon sajnos számos olyan szereplő jelen van, aki nem tisztességes üzlettel, hanem a fogyasztók megkárosításával kíván pénz szerezni. A pénzügyi svindlerek tevékenysége megtakarításainkat és egzisztenciánkat is veszélyeztetheti, ezért próbáljuk meg elkerülni őket.

Veled is megtörténhet!

A szélhámosok kiterjedt pénzügyi termékeket nyújtanak és mindenféle anyagi helyzetű embert igyekeznek megkörnyékezni kétes ajánlataikkal. Számos csaló próbál meg a nélkülük is nehéz helyzetben lévő eladósodottakról, devizahitelesekről újabb bőrt lehúzni - sokan viszont éppen a nagy megtakarításokat igyekeznek kicsalni a gyanútlan ügyféltől.

Néha túl jó, hogy igaz legyen!

Nem szabad hinni a szemfényvesztő ajánlatoknak. Nagyon óvatosan kezeljük azt, ha valaki a megszokott konvencionális befektetési formáknál jóval kedvezőbb ajánlatot ígér. Persze nem minden jónak tűnő üzlet egyben szélhámosság, ám nem árt ilyenkor alaposabban utánanézni a feltételeknek és szerződéses partner reputációjának.

Kérdezz, sokat!

Mielőtt beleugrunk bármilyen pénzügyi konstrukcióba, ne röstelljük annak feltételeit a lehető legtöbb kérdéssel körbejárni. Ez egyébként nemcsak a tisztességtelen nyerészkedők kiküszöböléséhez lehet hasznos, hiszen sokszor az egyébként valóban szakmai tanácsadók is elfogultak valamennyire (vagy egyszerűen nem pontosan ismerik konkrét igényeinket. Akkor sem kell mindent készpénznek venni, ha az adott lehetőséget családtagjaink vagy barátaink ajánlották.

Csekkold le!

A pénzügyi termékek árusítóinak rendelkezniük kell a PSZÁF engedélyével - ennek meglétét mindenképpen ellenőrizd a szerződések aláírása előtt. Ez nagyjából a belépő kritérium, legális és előnyös üzletet ennek hiányában nem igazán köthetsz.

Van időd!

Az időnyomás alatt született döntések a legrosszabbak - ezt Nobel-díjas közgazdászok bizonyították be. Ha nem vagy biztos a befektetési lehetőség előnyös vagy hátrányos voltában, akkor gyűjts információkat, majd szentelj megfelelő mennyiségű időt a józan és higgadt döntés meghozatalára is.

A neten is figyelj!

Számos pénzügyi bűnöző az interneten igyekszik megkaparintani bankszámlád adatait vagy más fontos pénzügyi jelegű információkat. A neten vásárolj megbízható, bevett portálokról és mindenképp frissítsd rendszeresen számítógéped vírusok és kémprogramok elleni védelmét.

Tájékozódj!

Az átveréseknek elektronikusan és élőben is ezernyi formája van. Próbáld megismerni a legfontosabb típuspéldákat, ha véletlenül pedig találkoznál velük: légy résen és mondj nemet!

Forrás: Ezonomics

Fotó: Free Digital Photos

Ask, ask and ask again There is no harm in asking questions. Whoever is selling the product should be able to answer your questions to your satisfaction. Seek advice from somebody not connected with the investment. Consider speaking with an independent professional, your bank or even contacting the financial regulator in your country. Much of this advice will be free. However, even if a professional adviser charges a fee, this could be money well spent compared with the amount you could lose. If your friends or family have put money into the proposed investment, don’t necessarily follow their advice. Ponzi schemes often rely upon friends and family recommending the investment to each other.