Jump to content

Elavulhatnak a lakásbiztosítások

2013. 03. 27. 00:00

Tízből hét lakás rendelkezik biztosítással Magyarországon, ezek felét több mint öt éve kötötték, 42 százalékuknál pedig nem éltek rendszeresen a biztosító által évente felkínált értékkövetéssel az ügyfelek, így a szerződések egy része alulbiztosítottá vált - közölte felmérése eredményét a Genertel online biztosító szerdán az MTI-vel.

A magyar lakástulajdonosok között végzett felmérés szerint az ügyfelek többsége ma is hosszú távra köt lakásbiztosítást: a szerződések 54 százaléka öt évnél régebbi, további 14 százalékuk 3-5 éve keletkezett. A hosszú távon változatlanul hagyott lakásbiztosítások nem fedik le a kockázatokat, illetve a piac változása miatt ugyanakkora díjért több kockázatra lehet új biztosítást vásárolni - mutat rá a biztosító.

A közlemény példaként említi, hogy a kibővített vagy felújított lakás értéke növekszik, és ha ezt nem követi a biztosító kockázatvállalása, akkor kár esetén annak csak egy részét téríti a biztosító. Ingóságoknál ma már nem ritka, hogy milliókat érnek az új elektronikus eszközök, amelyek a biztosítás megkötésekor még nem léteztek.

A biztosító jelzi azt is, hogy a piaci verseny hatására az utóbbi időben olcsóbbak lettek a lakásbiztosítások, ez azonban nem jár mindig díjcsökkenéssel, inkább a korábbi szerződésekben nem szereplő új kockázatokat adják a korábbiak mellé - ugyanazért a díjért - a biztosítók. Ilyen például a baleset- és a felelősség biztosítás.

A felmérésben megkérdezték a lakástulajdonosoktól, hogy milyen károktól tartanak leginkább. Első helyen említették a tűzkárt (21 százalék), majd a villámcsapás közvetlen és közvetett hatása következett 14 százalékkal. A Genertel a Generali online biztosítója, interneten és telefonon kínál nem élet jellegű biztosításokat, így autó- és lakásbiztosításokat is.

Forrás: MTI Eco

Fotó: Free Digital Photos