Jump to content

Nyugdíjasként közszolga – ezzel számolj!

2013. 03. 28. 00:00

Július 1-jét követően már nem dolgozhatnak a közszférában alkalmazottak, ha mellette nyugdíjasok is. Ha viszont már elérték ebben az évben a 1,76 millió forintos fizetést, egész évre elveszítették a nyugdíjukat.

Jelentősen átalakul az idősebb közszférában dolgozók bérezése, mivel 2013 július 1-je után már nem kaphatnak nyugdíjat, ha mellette alkalmazásban állnak. Ez elviekben egy választást jelentene a dolgozók számára, hogy maradnak-e munkájuk mellett, vagy inkább a nyugdíjasként szeretnék folytatni, a gyakorlatban viszont a munkahely megtartására csak kevés esetben van lehetőség.

Ez több csoportnál azonban komoly gondot okozhat. Például akinek a munkaviszonya január 1-je után jött létre – már nyugdíjasként - , és február 1-je óta szüneteltetik a nyugdíj folyósítását, majd még idén megszűnik a közszférában betöltött állása. Ilyenkor ugyanis az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság tájékoztatása szerint a járandóság újraindításához figyelembe kell venni, hogy az adott személy által idén befizetett nyugdíjjárulék alapja elérte-e a minimálbér tizennyolcszorosát, ami jelenleg 1 millió 760 ezer forint. Amennyiben igen, akkor 2013-ban már nem jár nyugdíj az illetőnek, hiába szűnik meg a jogviszonya mondjuk júniusban.

Ugyanígy járnak azok is, akiknek a munkaviszonya még idén január 1-je előtt keletkezett, foglalkoztatásuk pedig csak július 1-je után, de még 2013-ban szűnik meg. Ebben az esetben ugyanis már szüneteltetik a havi járandóság kifizetését, ám az újraindulás előtt szintén figyelembe veszik, hogy a nyugdíjjárulék alapja elérte-e az éves limitet. Ehhez pedig nem kell kirívóan magas fizetés, hiszen fél év alatt az is eléri az 1,76 millió forintos szintet, aki bruttó 300 ezer forint körül keres.

Nem szabad elfelejteni, hogy bejelentési kötelezettsége van mind a nyugdíjban, mind a korhatár előtti ellátásban részesülő személynek, ha közfoglalkoztatási jogviszonyt létesít. A jogviszony létrejöttétől számított 15 napon belül kell a bejelentést megtenni az érintett törzsszámára hivatkozva a Nyugdíjfolyósító Igazgatóságnak.

Amennyiben a nyugellátásra jogosult személy az igény elbírálásának időtartama alatt létesít meghatározott típusú biztosítási jogviszonyt, akkor annak tényét az igényelbíráló szervnek kell bejelentenie. Vagyis például ha az ügyfél jogviszonya 2013. január 13-án megszűnik, a nyugellátás megállapítását 2013. január 14-től kéri, de 2013. január 29-től - még az első fokú eljárás időtartama alatt - közfoglalkoztatási jogviszonyt létesít. Ebben az esetben - legkésőbb 2013. február 13-ig - a bejelentési kötelezettségét a nyugdíjigényét elbíráló Nyugdíjbiztosítási Igazgatóság felé kell teljesítenie. Ez azért fontos, mert a bejelentési kötelezettség elmulasztása esetén a nyugdíjas az esetleges jogalap nélkül kifizetett ellátás teljes összegének visszafizetésére köteles.


Fotó: FreeDigitalPhotos