Jump to content

A pénzillúzió létezik

2013. 04. 02. 00:00

A rejtelmes cím ellenére legújabb cikkünk nagyon is valóságos jelenségről szól. Az emberek sokszor kizárólag a pénz névérétékét veszik figyelembe, míg annak valódi értékéről nem vesznek tudomást. Hogyan lehetséges ez?

Arról már többször is írtunk, hogy az emberek természetesen nem racionálisan viszonyulnak a pénzhez - emiatt annak értékelésében is nagy szerepet játszanak a mentális és pszichológiai hatások.

Egyes kutatások például bebizonyították, hogy a legtöbben inkorrektnek tartják azt, ha munkáltatójuk 2 százalékkal csökkenti fizetésüket. Ez persze nem meglepő. Viszont annál érdekesebb, hogy egy 4 százalékos infláció melletti 2 százalékos béremelést jóval kevesebben kifogásolnak, pedig ilyenkor a fizetés valódi mértéke éppen ugyanannyival csökken. A közgazdászok által "majdnem rationális ekvivalensek" problémájának nevezett jelenség forrása a pénzillúzió.

A pénzillúzió jelenségével néznek szembe az eurót bevezető országok is.A közös valuta bevezetésekor Hollandiában például számottevően nőttek a jótékonysági felajánlások - állítja egy tekintélyes pénzügyi tudományos szemlében megjelent kutatás. Az eset pontos oka az, hogy 1 euró 2,2 holland guldent ért - az emberek az átváltási arányt hajlamosak voltak kettőre kerekíteni. Emiatt az euró bevezetésekor úgy érezték: többet költhetnek eddigi mértékegységeik szerint.

A pénzillúzió egyik leggyakoribb példája egyébként mégis az, amikor külföldre utazva nehezen tudjuk megbecsülni az árakat és a rendelkezésünkre álló pénzmennyiséget. A jelenség tehát egyáltalán nem varázslatos - a tudatosság viszont segíthet a pénz valódi értékének felméréséhez.

Forrás: Ezonomics

Fotó: Procsilas Moscas/Flickr