Jump to content

Törlesztések miatt nőtt finanszírozási képességünk

2013. 04. 02. 00:00



Tavaly is jóval inkább a hitelek visszafizetése, mintsem a megtakarítások és befektetések növekedése vezetett arra, hogy a lakosság nettó megtakarításai (finanszírozási képessége) 1502 milliárd forinttal nőtt - derül ki a pénzügyi számlák negyedik negyedévi alakulásáról kedden kiadott MNB-jelentésből.

Az árfolyamváltozásból és egyéb átértékelődésből eredő nyereséggel együtt a háztartások nettó pénzügyi vagyona 2496 milliárd forinttal emelkedett. A tranzakciókat tekintve az előző évi 992 milliárd után a háztartások tavaly 946 milliárd forintnak megfelelő összegű hiteladósságtól szabadultak meg, alapvetően a 2011-es 1300 milliárdhoz hasonló összegű, 1286 milliárd forintnyi devizahitel nettó visszafizetésével, amelyet forinthitel felvétel csökkentett.

A devizában denominált ingatlan hitelek nettó visszafizetése 593, az egyéb devizahiteleké 500 milliárd forintot tett ki a kereskedelmi bankokkal és még további 161 milliárdot az egyéb pénzügyi közvetítőkkel szemben. A lakosság nettó pénzügyi pozíciójavulásának csak mintegy 40 százaléka eredt a tavalyi 593 milliárd forint megtakarításból és befektetésből. Az összeg elmarad az előző évitől, amely a 2890 milliárdos magán-nyugdíjpénztári vagyon állami átvételével korrigálva 690 milliárd forintnak felelt meg.

Az előző évi 500 milliárddal szemben tavaly 200 milliárd alatt marad a készpénzben vagy bankbetétben elhelyezett összeg, miközben a nem részvény típusú értékpapírokba 134 milliárd helyett tavaly 369 milliárd forint áramlott. Ezen belül különösen szembeötlő az állampapír kereslet fellendülése, amely a hosszú lejáratú állampapírokat és a kincstárjegyeket együtt számolva meghaladta a 483 milliárd forintot, miközben a pénzintézeti papírokból csaknem nettó 110 milliárd forintot váltottak vissza a háztartások.

A tőzsdei és a tőzsdén nem jegyzett részvények változatlanul szerény helyet (5-6 százalék) foglalnak el a háztartások vagyonában, de a tavalyi év során lebonyolított tranzakciókkal összességében nettó kivét volt ezen a téren. A befektetési jegyekbe viszont a 2011-es 59 milliárd forintnyi nettó kivonással szemben 107 milliárd forintnál nagyobb összeg befektetése valósult meg tavaly.

Forrás: MTI Eco

Fotó: Andres Rueda/Flickr