Jump to content

Tartalékot képzünk válságos időkre a megtakarítással

2013. 04. 03. 00:00

Megtakarításunk elsődleges célja az, hogy tartalékot képezzünk a válságos időkre – derült ki olvasóink véleményéből. Mindez jól mutatja, hogy a magyar lakosság mennyire kiszámíthatatlannak tartja akár a közeljövőt is.

A NarancsJuice legutóbbi szavazásán arra voltunk kíváncsiak, mi olvasóink elsődleges célja a megtakarításokkal. A voksok alapján – egyáltalán nem meglepő módon – a legtöbben a válságos időkre képeznek tartalékot. Ez a lehetőség a szavazatok csaknem kétharmadát (60,86 százalékát) kapta.

Szintén sokan tartották a legfontosabb szempontnak, hogy a megtakarítással a későbbi jólétüket alapozhassák meg. A szavazás végeredménye szerint olvasóink 26,97 százaléka elsődlegesen azért tesz félre, hogy később abból fizethesse gyermeke tandíját, vagy kiegészíthesse nyugdíját.

A voksot adó olvasóink közül csak kevesen (7,57 százalék) takarékoskodnak azért, hogy a pénzből később nagy értékű tárgyat, például ingatlant, vagy autót vegyenek. De még kevesebben vannak azok (mindössze 4,61 százalék), akik mindenfajta cél nélkül takarítanak meg.

A szavazás végeredménye két rendkívül fontos dologra mutat rá. Az egyik, hogy a magyar lakosság teljesen kiszámíthatatlannak látja a jövőjét, nem mer nagyobb beruházásba fogni. Inkább tartalékol azért, hogy bármilyen, akár a közeli, akár a távoli jövőben bekövetkező élethelyzetre tudjon reagálni. Ez persze nem véletlen, hiszen az elmúlt években több olyan jelentős változás is történt hazánkban, amely nem kiszámítható módon érintette a háztartások pénztárcáját. (Itt elsősorban a magán-nyugdíjpénztári rendszer teljes megváltoztatására, illetve a devizahitelek kamatának rendkívüli emelkedésére gondolunk.)

A másik viszont az, hogy a jelek szerint ezek a tényezők rámutattak arra, mennyire fontos a megtakarítás, akár a jelenlegi, akár a jövőbeni anyagi biztonság megteremtése miatt. Azonban amíg Európa, valamint hazánk nem keveredik ki a gazdasági válságból, addig minden bizonnyal megeshetnek hasonló éles fordulatok, amelyekre előre nem lehet felkészülni pénzügyi szempontból. A tartós bizonytalanság ilyen módon pedig felértékeli a megtakarított pénz értékét.


Fotó: FreeDigitalPhotos