Jump to content

Két hónapot ingyen dolgoznak a nők

2013. 04. 04. 00:00

Esélyegyenlőségi törekvések ide vagy oda, tény, hogy a nők átlagosan kevesebbet keresnek, mint a férfiak. A legfrissebb adatok szerint az Európai Unió területén élő és dolgozó nők szinte pontosan két hónapnyi fizetéssel kapnak kevesebbet, mint férfi társaik.

Nem volt ez másképp korábban sem, de az évek óta tartó esélyegyenlőségi programok ellenére a nők és a férfiak átlagos keresete közötti különbség továbbra is jelentős. Egészen pontosan 16,2 százalékkal alacsonyabb a nőknek fizetett átlagos órabér, mint amennyi a férfiaknak jár – derül ki az Európai Bizottság adataiból. Ha ezt a különbséget napokban szeretnénk megadni, kiderül, hogy egészen pontosan 59 napnyi fizetéssel jár kevesebb a gyengébbik nem munkavállalóinak, vagyis gyakorlatilag évente két hónapot ingyen dolgoznak.

A jó hír az, hogy úgy tűnik, az évek óta tartó esélyegyenlőség-teremtő törekvéseknek azért mégis van hatásuk: korábban 17 százalék, sőt, ennél is magasabb volt a két nem keresete közötti különbség, ez az arány az elmúlt években csökkenő tendenciát mutat. Hozzá kell tenni azonban, hogy a változás nem csupán az európai uniós törekvéseknek és a felzárkóztató programoknak köszönhető: a válság hatására ugyanis számos olyan ágazatban jelentős mértékben csökkentek a fizetések, amelyekben kifejezetten domináns a férfi munkavállalók aránya, így például az építőiparban és a gépiparban. Vagyis az esélyegyenlőség-teremtő programok sikere kétséges: egyfelől továbbra is nagy a különbség a férfiak és a nők fizetése között, másfelől az elért csökkenés sem a nők átlagfizetésének növekedése miatt következett be, hanem a férfiak átlagfizetésének csökkenése miatt.

Magyarországon is az európai átlag közelében, 16 százalék körüli a különbség az Állami Foglalkoztatási Szolgálat statisztikája szerint, de a magyar nőknél rosszabbul járnak például a Németországban, Észtországban és Csehországban élő női munkavállalók.

Nemcsak az országtól függ azonban a két nem keresete közötti differencia nagysága, az életkor szintén fontos tényező. Felmérések szerint ugyanis 30 éves kor alatt szinte alig van bérkülönbség a két nem keresete között, az évek múlásával azonban egyre jelentősebb lesz a különbség.

Emellett az is jelentősen befolyásolja a két nem keresete közötti különbség nagyságát, hogy milyen gazdasági ágban dolgoznak. Egyes ágazatokban ugyanis jóval kisebb a távolság a két nem esetében, míg más területeken már jelentősebb a különbség. A legkisebb eltérés a szellemi foglalkozásúak körében tapasztalható a női-férfi keresetek között, míg a fizikai foglalkozásokban sokkal nagyobb a különbség. A legnagyobb kereseti elmaradás a pénzügyi tevékenységeket végző, valamint a feldolgozóiparban és a vendéglátásban dolgozó nők esetében van, de a kereskedelemben is jelentős az elmaradás a férfiak keresetéhez képest.


Fotó: FreeDigitalPhotos