Jump to content

IPOSZ: A mikrovállalkozásoknak hitelre van szüksége

2013. 04. 05. 00:00

Németh László, az Ipartestületek Országos Szövetsége elnöke jó elképzelésnek tartja a jegybankelnök által csütörtökön bejelentett növekedési hitelprogramot, de fontosnak tartja, hogy eljusson a mikrovállalkozásokhoz is.

A szervezet elnöke csütörtökön az MTI-nek elmondta: különösen kedvezőnek tartja a mikro-, kis- és középvállalkozásoknak biztosítandó 250 milliárd forintos refinanszírozási hitelkeretet, illetve azt, hogy a kereskedelmi bankok a forrásra maximum 2 százalékos kamatot számíthatnak fel, ezt esetleg egy 0,5 százalékos garancia-díj növelheti. Szintén fontos lépésnek ítéli a további 250 milliárdos keretet, amelyből a kkv-knak devizahitel-kiváltó lehetőséget biztosítanak.

Várják a Magyar Nemzeti Bank és a kereskedelmi bankok közötti egyeztetés kimenetelét, és bíznak benne, hogy a jegybank végigviszi elképzeléseit - közölte Németh László. Az IPOSZ elnöke kitért arra is: az új forrás a gazdaságot akkor élénkítené igazán, ha valóban hozzájuthatnak a hazai tulajdonú cégek, főként a kisebbek. A növekedési hitelprogram akkor éri el a célját, ha ehhez olyan kormányprogram is társul, ami megmozgatja a kis- és mikrovállalkozásokat, mert az ott termelődő pénz visszakerül a hazai gazdaság vérkeringésébe, illetve a belső fogyasztói piacra - fejtette ki.

Németh László példaként kiemelte az építőipart, amely az élénküléssel jelentős számú mikro- és kisvállalkozásnak tudna munkát adni.

Forrás: MTI Eco

Fotó: The Wandering Angel/Flickr