Jump to content

Csúszol a közműszámlákkal? Ezek a lehetőségeid!

2013. 04. 08. 00:00

A rezsi a magyar családok bevételének átlagosan egyharmadát viszi el, így nem is csoda, hogy sokan olykor-olykor megcsúsznak a csekkek befizetésével. Ha veled is megtörténik, több lehetőséged is van ilyenkor. Megmutatjuk őket!

Habár január óta a lakosság számára 10 százalékkal kevesebbe kerül az áram, a gáz és a távhő, a rezsi továbbra is komoly terhet jelent a háztartások számára. Olykor egyszerűen már a havi fizetésből nem marad annyi, hogy még a villanyszámlát is be tudjuk fizetni, a jövő hónapban viszont így már két csekket kell rendezni, míg végül az adósság szinte kezelhetetlen méretűvé válik.

Meg lehet azonban előzni mindezt, hiszen a fogyasztóknak több lehetőség is a rendelkezésre áll. Persze az elsődleges, hogy amíg még tudsz, képezz tartalékot megtakarítás révén, így amikor majd valóban megszorulsz, ehhez tudsz nyúlni. Ha egy havi rezsinek megfelelő összeget félre tudsz tenni, és közben nem történik fontos változás az életedben – nem veszted el például az állásod -, gyakorlatilag kizárt, hogy adósságspirálba kerülj bármely közszolgáltató céggel szemben.

Ez sajnos azonban nem mindig ilyen egyszerű, hiszen vannak olyan élethelyzetek, amikor egyszerűen a megtakarítás nem fér bele, a számlák azonban töretlenül megérkeznek a postaládába. Ha látod, hogy a hónapban biztosan nem fog már jutni mondjuk a gázszámlára, és a helyzet vélhetően nem változik a következő hónapra sem, mindenképpen fordulj a szolgáltatóhoz amilyen hamar csak lehet! Náluk kérelmezheted ugyanis, hogy a meglévő akár 1-2 havi (de 60 napnál nem régebbi!) tartozásodat részletekben fizethesd ki. Bár a kérelmet a szolgáltató bírálja el, nem nagyon akad olyan eset, amikor ne adna lehetőséget az ütemezett fizetésre. Hidd el, a cégnek sokkal rosszabb lenne, ha egyáltalán nem fizetnél!

Ha ennél is vészesebb a helyzeted, akkor meg kell vizsgálnod, hogy lehetsz-e védendő fogyasztó. Ezt a kategóriát az igazán rászoruló családoknak találták ki, a lényege pedig az, hogy ezeknél a háztartásoknál a szolgáltatók ősz és tavasz között 6 hónapig nem kapcsolhatják ki sem gázt, sem az áramot, hiába gyűlik fel akár tetemes hátralék. A védendő fogyasztóvá válás feltételei azonban meglehetősen szigorúak, melyet az önkormányzat jegyzőjének kell ellenőriznie az érintett felhasználóknál.

Szintén megoldást jelenthet az előrefizetős mérő felszerelése. Sok szolgáltató ezt ma már választható lehetőségként kezeli, és egyszeri alkalommal ingyenesen fel is szereli azt. Ez az eszköz úgy működik, mint egy feltöltőkártyás telefon, vagyis annyi áramot, vagy gázt lehet fogyasztani mellette, amennyi pénzt a kártyánkra töltöttünk. Ugyan ez nem a legkényelmesebb megoldás, hiszen mindig gondoskodni kell a feltöltőkártya beszerzéséről, mégis sokaknak segíthet az energiaszámlák kordában tartásában.

Viszont amennyiben nem ennyire drámai a szituáció, csupán mindig elkeveredik az asztalon, vagy a fiókban néhány számla, akkor az elektronikus díjfizetést neked találták ki! Bosszantó, amikor valamiért nem jutsz el a postára határidőre, hogy feladd a pénzt a csekken, és emiatt büntetőkamatot számolnak fel, vagy legrosszabb esetben az így keletkezett tartozás miatt kikapcsolják a szolgáltatást. Azonban ha csoportos beszedési megbízást adsz, vagy regisztrálsz a Díjnet programban, a számlák ellenértékét a cégek automatikusan levonják, így biztos lehetsz benne, hogy befizetted az összes közműszolgáltatás díját.


Fotó: FreeDigitalPhotos