Drágulnak az élelmiszerek
Emelkedtek az élelmiszerárak globálisan márciusban az előző hónaphoz képest az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének csütörtökön közzétett elemzése szerint.
Ennek oka a tejtermékek árnövekedése volt, miközben nem változott a gabonatermékek ára. A szervezet által minden hónapban kiszámított élelmiszerár-index márciusban 212,4 pont lett, 1 százalékkal emelkedett a februári 210,7 ponthoz képest.
A februárral záródott négy hónapban az index a 210-212 pontos sávban mozgott, miután a nyári hónapokban felugrott a mutató, mert szárazság tizedelte a gabonatermést az Egyesült Államokban és más fontos termelő országokban. Az arab országokban a 2011 tavaszán kitört zavargások idején a mutató 238 pont volt.
Az indexet egy szemes terményeket, olajos magvakat, tejtermékeket, húsféléket és cukrot tartalmazó élelmiszerkosár árának változása alapján határozzák meg a FAO szakértői. A nemzetközi szervezet márciusban ismertetett előrejelzése szerint az idén fellendül a globális gabonatermés, 2,309 milliárd tonnát takarítanak be, 3 millió tonnával többet a tavalyinál.
Fotó: Free Digital Photos
Forrás: MTI Eco