Jump to content

Tizenötmillió forint: ennyibe kerül egy gyerek felnevelése

2013. 04. 11. 00:00

Havonta átlagosan 30-40 ezer forintot emészt fel egy családban egy gyermek felnevelése, ám a költségek csak nőnek az életkor emelkedésével. A főiskola vagy egyetem befejezéséig körülbelül 13-15 millió forintot költünk a gyerekre.

Gyermeket vállalni nem olcsó mulatság – ez köztudott. Az egyik legnagyobb hazai biztosító legújabb felmérésének köszönhetően azonban most már azt is tudjuk, mennyire nem az!

A reprezentatív kutatásból kiderül, hogy a gyerek a szülők szerint csecsemőkorban még csak 25-35 ezer forintba kerül havonta átlagosan, ám az összeg az évek növekedésével egyre emelkedik. Így a középiskolás korban a megkérdezett szülők már átlag 50 ezer forinttal számoltak. Ennél is többet emésztenek fel a családi kasszából az egyetemista korú fiatal felnőttek, akiknek az eltartása mintegy 90 ezer forintba kerül minden egyes hónapban.

Így mindent egybevetve átlagosan 30-40 ezer forintra rúg a gyermeknevelés havonta, ami összességében az egyetem vagy főiskola befejezéséig 13-15 millió forint többletköltséget jelent egy család életében. Természetesen két gyermek esetében ez csaknem a duplájára emelkedik. Az összeg gyakorlatilag megegyezik azzal, amit a biztosítótársaság három évvel ezelőtti kutatása megállapított. Ez viszont egyben azt is jelenti, hogy mivel a pénz értéke azóta csak romlott, ma valójában kevesebb jut egy gyermek felnevelésére, mint három évvel korábban.

A gyermekre költött pénzt persze nem csak ez befolyásolja, hanem az is, hogy ki mennyi ideig támogatja gyermekét az életben és milyen mértékben. A felmérés szerint a szülői támogatást leginkább az határozza meg, hogy a gyermek rendelkezik-e bármilyen saját bevétellel, vagy sem. Ennek ellenére a szülők 48 százaléka még az önálló, saját jövedelemmel és otthonnal rendelkező felnőtt gyermekét is támogatja vagy tervezi támogatni.

A kutatás alapján a szülők számára a legfontosabb cél a továbbtanulás – ezt a válaszadók 73 százaléka jelölte meg -, illetve az otthonteremtés támogatása. (Utóbbit a szülők 57 százaléka tartotta fontosnak.) Emellett sokan (a megkérdezettek 34 százaléka) takarítanak meg szabadon felhasználható pénzbeli vagyont is.


Fotó: FreeDigitalPhotos