Jump to content

Külföldi munka – 5 dolog, amire figyelj!

2013. 04. 12. 00:00

Úgy érzed, eljött az idő, hogy kipróbáld magad külföldön? Kíváncsi vagy, hogy mennyire állnád meg a helyed egy teljesen új környezetben? Esetleg az anyagi haszon miatt próbálnál szerencsét külföldön? A határok már a legtöbb európai ország felé leomlottak előttünk, mégis van néhány nagyon fontos szabály, amelyeket érdemes betartani, ha az országhatárainkon túl tervezünk munkát vállalni.

1. Nyelvtudás nélkül el se indulj!

Ha nem ismered minimum társalgási szinten az adott ország nyelvét, vagy legalább a nemzetközinek számító nyelvek (angol, német, spanyol, orosz) egyikét, jobb, ha nem vállalkozol külföldi munkára. Nyelvtudás nélkül ugyanis nagy kockázatot vállalsz: gondolj csak bele, hogyan jeleznéd a főnöködnek, hogy jogtalanul jár el, és hogyan ellenőriznéd aláírás előtt, hogy a munkaszerződésedben valóban az áll-e, amiről megállapodtatok, ha nem ismered a nyelvüket? Vagy például mit tennél, ha külföldön megtámadnának az utcán, és el kellene magyaráznod a rendőrségnek, hogy mi történt?

2. A túl jónak tűnő ajánlatok

Még Magyarországon találd meg a számodra megfelelő állást, és ellenőrizd, hogy valóban megbízható-e a cég, amelyik kiközvetített vagy amelyik alkalmazna, nehogy csalók áldozatává válj! Tisztázd azt is a leendő munkaadóddal, hogy mennyi lesz pontosan a fizetésed, be leszel-e jelentve, és azt is, hogy levonják-e a fizetésedből, ha szállást és ételt biztosítanak a számodra.

3. Vigyél magaddal elég pénzt!

Ha mindent ellenőriztél az új munkáddal kapcsolatban, és mindent rendben találtál, útnak indulhatsz. Ügyelj arra, hogy elegendő pénzt vigyél magaddal, hogy ha bármi nem a terveknek megfelelően alakulna, haza tudj utazni Magyarországra. De még ha minden a tervek szerint is alakul, az első néhány hétben szükséged lesz a pénzre: a szállás díja, az étkezés, az utazás mind-mind pénzbe kerül, ráadásul nem is kevésbe, az első fizetésedre pedig egy-két hétig biztosan várnod kell.

4. Ne felejtsd otthon a papírjaidat!

Nemcsak pénzre, de a személyes irataidra is szükséged lesz külföldön a munkavállaláshoz, és ahhoz, hogy igazolni tudd magad. Az útleveledre úgy vigyázz, mint a legnagyobb kincsedre, és őrizd jól a lakcímkártyádat, illetve a személyi igazolványodat is, ha teheted, soha ne add át senkinek – kivéve a rendőrségnek, ha kérik –, mert különben kiszolgáltatottá válhatsz.

5. Váltsd ki az Európai Egészségbiztosítási Kártyát!

Ha van EU-kártyád, és rendelkezel Magyarországon egészségbiztosítással, akkor az EGT-tagállamokban jogosult vagy az orvosilag szükséges egészségügyi ellátásra. Európai Egészségbiztosítási Kártya nélkül előfordulhat, hogy nagyon sokat kell fizetned, ha megbetegszel, vagy balesetet szenvedsz.