Jump to content

Mekkora probléma az infláció?

2013. 04. 15. 00:00

A jelenlegi gazdasági környezetben az emberek egyik legfőbb problémája az, hogy az árak gyorsabban emelkednek a jövedelmeknél - legalábbis ez derül ki az ING 19 ország 18000 válaszadójára épülő felméréséből.

Ezt a problémát a megkérdezett országok közül Franciaországban ítélték a legfontosabbnak az emberek: ott a válaszadók 56 százaléka emelte ki az infláció jelenségét, mint a személyes pénzügyi helyzetet nehezítő tényezőt. A németek és az indiaiak mindazonáltal kevésbé aggódnak az árak gyors emelkedése miatt - igaz, ez náluk is az emberek mintegy harmada állítja, hogy emiatt kerül egyre rosszabb helyzetbe. A gazdasági-pénzügyi szituáció romlását okozó más tényezők közül a legfontosabb talán a munkahelyek elvesztése.

A Nyomor-index

Az infláció manapság világszerte elég nagynak mondható - emiatt nem meglepő az sem, hogy a szegények adójaként is ismert jelenség egyre több átlagember napjait teszi nehezebb. 2011-ben az eurózóna 17 országában átlagosan 2,7 százalékos infláció alakult ki, ami elmarad az EKB céljaitól. Eközben az euróövezeti munkanélküliség aránya 2011 decemberében elérte 10,4 százalékot - ez évtizedes távlatban is csúcsnak számít.

Az infláció és a munkanélküliségi ráta összeadott értékét olykor Nyomor indexnek is nevezik - ez általában a gazdaságilag rosszul teljesítő országokban lesz magas.

Mi lesz a megtakarításokkal?

Az infláció, tehát a folyamatos drágulás azt is jelenti, hogy az elérhető nominális hozam nem színtiszta nyereség. Abból természetesen le kell vonni az infláció aktuális mértékét. Emiatt számos alkalommal azt tapasztaljuk, hogy pénzünk lekötve sem igazán tud gyarapodni - a megoldás ekkor fájdalmas lehet: újabb pénzeket kell hozzátennünk megtakarításainkhoz. Ez egyébként nemzetgazdasági szinten nem csak nominális látszatmegoldás: a megtakarítási ráta megugrása visszafogja az inflációt.

Forrás: Ezonomics

Fotó: tico24/Flickr