Jump to content

Rendben vannak a pénzügyeid?

2013. 04. 15. 00:00

Ön szerint a pénzügyekben fontos a magabiztosság? Az ING nemzetközi pénzügyi felmérése arra is árkérdezett, hogy a válaszadók kényelemben érzik-e magukat jelenlegi pénzügyi helyzetükben - ebből számos következtetést levonhatunk arról: átlagosan kik a jó megtakarítók.

Európában a pénzügyileg harmonikus viszonyokkal rendelkezők jó eséllyel a hosszú távú párkapcsolatban, eltartott gyermekek nélkül élő férfiak táborából kerülnek ki. Ez, az angolszász szlengben DINK (a betűszó angolul ezt jelenti: dupla jövedelem, gyerek nélkül) csoport. Persze nem általánosíthatunk: azért nemcsak e meglehetősen szűk réteg rendelkezhet kiegyensúlyozott viszonyokkal. Az érzékelt pénzügyi komfortszintet leginkább az határozta meg, hogy a válaszadó rendelkezett-e teljes munkaidős állással - ugyanis leginkább ez a csoport képes megtakarításokban gondolkodni.

Komfortos - nem komfortos

Az érme másik oldalán Európában legjellemzőbben az egyedül álló, gyermekeket nevelő, 35 és 54 év közötti nők vannak - ők bizony sokszor kényelmetlenségeket, bizonytalanságot és nehézségeket tapasztalnak a pénzügyek terén. Ugyancsak nehéz helyzetben vannak a részmunkaidőben foglalkoztatottak és a munkanélküliek is. Az ING nemzetközi kutatásában 18000 ember vett részt 19 országban. Ezek alapján pedig levonhatunk néhány következtetést arról, hogy miképpen gondolkodnak az európai emberek a pénzről, megtakarításról és befektetésekről.

Mire spórolnak?

A komfortos pénzügyi helyzetet fenntartók 63 százaléka vésztartalékot képez megtakarításaiból, 48 százalékuk nyaralásra gyűjt, ugyancsak 48 százalék pedig drága tárgyak megvásárolásáért spórol. E csoport körülbelül harmada gondolkozik otthonfelújításban, és hasonló számú válaszadó egyszerűen csak rendelkezik valamiféle félretett pénzzel. Ezzel szemben teljesen más megtakarítási célrendszer rajzolódik ki a pénzügyi helyzetükkel nem elégedettek válaszaiból: 43 százalékuk gyűjt vésztartalékra, 19 illetve 23 százalék drága tárgyakra vagy nyaralásra, ugyanakkor a válaszadók harmada nem tud félretenni, 25 százalék pedig a rendszeres rezsi kifizetése érdekében is takarékoskodik.

Ne általánosíts!

Természetesen a felmérés alapján kialakítható tipizálás korántsem teljes körű és tökéletes - nem csak a 35 és 54 év közötti nők néznek szembe anyagi problémákkal és nem kizárólag a gyermektelen párok férfitagjai számíthatnak stabil pénzügyekre. A kiegyensúlyozott anyagi helyzet felé mindenki maga teheti meg az első lépést: például költségvetés és pénzügyi célrendszer készítésével.

Forrás: Ezonomics

Fotó: Generationbass.com/Flickr