Jump to content

Szemmel tartani a kiadásokat: ez a tudatosság alapja

2013. 04. 15. 00:00

Bár szakértők gyakran hangoztatják, hogy a magyar lakosság pénzügyi tudatossága alacsony, úgy tűnik, ez nem minden szempontból igaz. A NarancsJuice legutóbbi szavazásán ugyanis kiderült, az emberek több mint kétharmada vezeti valamilyen formában a kiadásait és a bevételeit, ami a pénzügyi tudatosság egyik legfontosabb eleme.

Legutóbb arra voltunk kíváncsiak, olvasóink mennyire kísérik figyelemmel az aktuális pénzügyi helyzetüket, vagyis feljegyzik-e, ha pénzt költenek, vagy bevételre tesznek szert. Olvasóink 67,51 százaléka, tehát több mint kétharmada válaszolta, hogy regisztrálja a kiadásait, miközben csupán 32,49 százalék az, aki semmilyen formában nem jegyzi a saját pénzforgalmát.

A pénzügyi tudatosság ott kezdődik, ha mindig pontosan tisztában vagy azzal, éppen hogyan áll az egyenleged, tudod, mire mennyit fizettél ki, és mekkora bevételhez jutottál az adott hónapban. Ez segít ugyanis abban, hogy megvizsgáld, le tudsz-e faragni költségeidből, nem fizetsz-e például túl sokat a kábeltévéért, vagy nem költöttél-e túl sok, igazából felesleges dologra, ami miatt ebben a hónapban már nem tudtál félretenni.

Ha rendszeresen vezeted a kiadásaidat és a bevételeidet, az egyben arra is szolgál, hogy előre tervezhesd az anyagi helyzeted. Ez különösen akkor fontos, ha mondjuk épp nyaralásra, autóra, vagy valami másra spórolsz. A regiszter segítségével pontosan meg tudod mondani, mikorra gyűlik össze annyi pénz, amennyire szükséged van. Mivel a számok leírásával folyamatosan tudatosítod magadban, mire mennyit költöttél, szinte biztos, hogy nem fogsz megcsúszni, és nem tartasz majd „lazább” hónapot, amikor – a jövőbeli cél ok kárára – kicsit elengeded a gyeplőt.

Persze ma már nem kell vesződni azzal, hogy egy kockás papírra minden vásárlás vagy fizetésnap után felvésd az összegeket. Ehhez számos ilyen program áll a rendelkezésedre az interneten, így a NarancsJuice-on is (utóbbi a lap jobb oldalán alul, az alkalmazásokból érhető el). Csupán néhány alapadatot kell megadnod a regisztrációhoz, és már használhatod is a rendszerünket, amellyel egyszerűen és áttekinthető módon vezetheted pénzügyeidet – teljesen ingyen!


Fotó: FreeDigitalPhotos