Jump to content

Válság és a megtakarítások

2013. 04. 15. 00:00

Az ING - Narancs Juice által - többször emlegetett nemzetközi kutatása tavaly arra is rákérdezett, hogy miként változtatta meg az európai válaszadók megtakarításai szokásait a 2008 óta tartó nemzetközi pénzügyi válság és az azt tetéző euróválság.

A válság leginkább az eurózóna déli országait viselte meg - emiatt nem meglepő, hogy a fogyasztói preferenciák is Olaszországban, Spanyolországban és más periférián lévő országban alakultak át. Eme országok a túléléshez kénytelenek voltak mentőcsomagokra és nemzetközi hitelekre támaszkodni.

A 19 ország 18000 válaszadójára kiterjedő felmérés alapján leginkább a spanyolok elégedetlenek válság utáni megtakarítási szintjükkel - ezt az ibériai válaszadók 48 százaléka állította. Olaszországban a legmagasabb (71 százalék) ugyanakkor azok aránya, akik azt mondják: jelenlegi pénzügyi helyzetük oka a válság során kialakult gazdasági környezet.

A válság kevésbé befolyásolta a pénzügyi helyzet érzékelését Németországban - éppen ott, amelyet sokan a legerősebb európai gazdaságnak tekintenek. A német válaszadók harmadánál valamivel többen gondolják úgy, hogy pénzügyi helyzetük romlott a válság hatására. Mindenesetre a németek 34 százaléka rak félre kevesebbet a krízis alatt.

Németországban ugyanakkor a válaszadók 45 százaléka elégedett a félrerakott pénz mennyiségével - ez az arány magasabb ennél Hollandiában, Indiában és Lengyelországban is.

Nézze meg a kapcsolódó infografikákat itt.

Forrás: Ezonomics

Fotó: alancleaver20/Flickr