Jump to content

Stabilizálódik az arany árfolyama

2013. 04. 16. 00:00

Az utóbbi két nap pánikszerű eladásai után kedden stabilizálódott az aranypiac, a fém unciáját a déli órákban 1388,60 dolláron jegyezték Londonban, 2,7 százalékkal magasabban, mint hétfőn.

Az arany ára több mint 100 dollárral, közel három éves mélypontra süllyedt hétfőn, és múlt csütörtök óta mintegy 15 százalékkal esett a jegyzése. Ezen a szinten azonban már megjelentek vásárlók és a Commerzbank elemzése szerint feltörekvő országok jegybankjai is kiléptek a piacra, hogy diverzifikálják tartalékaikat.

Az arany azokra az aggodalmakra indult meg meredekebben a lejtőn, hogy Ciprus és más európai válságországok aranytartalékaik piacra dobásával akarnak készpénzhez jutni, másrészt, hogy a Fed fokozatosan mérsékli a gazdaságba pumpált pénz mennyiségét. Az utóbbi lehetőség csökkenti az aranykeresletet, mert a fém védelmet nyújt a laza monetáris politika gerjesztette esetleges infláció ellen.

A Morgan Stanley elemzése szerint az aranyár esése az értékpapírpiacokra is kihatott, mert számos befektető kénytelen volt papírokat eladni, hogy fedezze a határidős aranypiaci pozícióiból származó veszteséget. A többi nemesfém ára is emelkedett, az ezüst unciája 4,6 százalékkal 23,64 dollárra, a platina 2,8 százalékkal 1437,50 dollárra, a palládium pedig 4,8 százalékkal 681,60 dollárra drágult.

Forrás: MTI Eco

Fotó: tao_zhyn/Flickr