Jump to content

E&Y: Erősebben kell küzdeni a korrupció ellen

2013. 04. 17. 00:00

Az Ernst & Young legújabb felmérése alapján a magyar vállalati szférában sokszor hoznak egyszemélyes döntéseket, ami kontroll hiányában a visszaélések kockázatát is növeli.

A magyarországi vállalatok csekély része foglalkozik rendszerszinten a visszaélésekből fakadó kockázatok megelőzésével, és ők is elsősorban "papíron"; a vállalati pályáztatás és beszerzés terén sok esetben egyszemélyes döntések születnek, ami megfelelő kontrollok hiányában nagy kockázatot jelent - derül ki az Ernst & Young friss kutatásából.

Biró Ferenc partner, az E&Y visszaélés-kockázatkezelési üzletágának vezetője szerdán Budapesten sajtótájékoztatón elmondta: a kutatás célja az volt, hogy felmérjék a korrupciós kockázatokat a magyarországi vállalati szektorban. A most kapott kép kicsit pozitívabb, mint az előző két évi, de még mindig sok tennivaló van. A visegrádi országok általában együtt mozognak, Románia azonban már sokkal jobban áll, mint Magyarország.

Az etikáról vallott felfogás nem egységes a kutatás szerint. A megkérdezettek szerint a jövedelemadó-fizetési szabályok betartása (30 százalék), a foglalkoztatási szabályok követése (21 százalék), valamint az alvállalkozókkal szembeni azonos elbánás (28 százalék) nem elengedhetetlenül szükségesek ahhoz, hogy etikus maradjon a működésük. A felmérésben részt vevők 22 százaléka mérlegelne egy korrupciós ajánlatot a sikeres üzlet reményében.

Forrás: MTI Eco

Fotó: janetmck/Flickr